SRI face angajări, salariul de debut 4.500 de lei net. Ce posturi sunt disponibile și care sunt cerințele: Nu este întocmai ca în filmele cu „James Bond”
Serviciul Român de Informații (SRI) face angajări. Se caută ofițeri specialiști IT&C, vorbitori de limbi străine și luptători antitero. Candidații interesați trebuie să îndeplinească anumite condiții. De asemenea, doritorii trebuie să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Toate posturile vor fi ocupate în sistem concurenţial, procesul de selecţie presupunând promovarea mai multor etape/probe eliminatorii (ordinea acestora depinde de domeniul în care se face încadrarea):
1. Evaluarea CV-ului;
2. Interviuri de selecţie;
3. Teste de evaluare a cunoştinţelor şi competenţelor profesionale (evaluarea profesională, evaluarea cunoştinţelor de cultură generală, evaluarea cunoştinţelor de limbă străină), precum şi a unor aptitudini (examinări psihologice, Assessment Center);
4. Examinarea medicală;
5. Verificări de securitate prevăzute de H.G. nr. 585/2002 pentru accesul la informaţii secrete de stat. Candidații interesați își pot depune CV-ul până pe data de 1 martie 2023.
Cum e viața în Serviciul Secret
Şeful Brigăzii Antiteroriste, Dorin Rădulescu, a explicat, în decembrie 2021, în primul podcast al Serviciului Român de Informaţii cum este viaţa în SRI, precizând că, în realitate, lucrurile nu sunt ca în filme.
Generalul Rădulescu a explicat că, deşi mulţi tineri care îşi doresc să lucreze în cadrul serviciilor secrete visează la multă acţiune, teatre de război, realitatea nu este întocmai ca în filmele cu „James Bond”. Întrebat de moderatorul Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, cum se desfăşoare lucrurile de fapt la Academia Naţională de Informaţii, şeful Brigăzii Antitero a explicat:
„Primul impact a fost cu realitatea din activitate, să spun aşa, când am început să facem practică. Nu ştiu dacă nici măcar 5%, aş zice maximum 10%, în cel mai optimist scenariu, se potrivea cu realitatea din teren faţă de ceea ce aveam noi în cap. (...) Plecând cu poveştile astea, gen James Bond, şi cam ce am putea face fiecare dintre noi, ideea de a putea fi de capul tău, în anumite locuri...”.
Şeful Brigăzii Antitero a vorbit şi despre părţile mai puţin plăcute ale meseriei din cadrul serviciului secret. „Sincer, pe partea de a călători mi-aş dori să am mai mult timp, câteodată, să călătoresc. Avem meteahna aceasta că ai senzaţia că o să mă duc altă dată, nu-mi iau acum că avem lucruri importante... te minţi câteodată, de fapt, în fiecare zi sunt lucruri importante de făcut şi recunosc că au fost momente în care poate am neglijat anumite părţi ale vieţii mele. Dar a fi în natură şi a fi undeva pe o barcă, a mă relaxa aşa, să dau reset mental total şi eventual să las telefoanele la un metru şi jumătate într-o punguţă..”, a explicat generalul.
În plus, el a explicat şi faptul că trebuie să raporteze întotdeauna atunci când vrea să plece în concediu, să părăsească oraşul sau dacă intră în contact cu cetăţeni străini. „Este greu să-i explici unui tânăr că ştii trebuie să anunţi când pleci din Bucureşti în weekend, trebuie să ne anunţi dacă vrei să te duci în concediu, trebuie să ne anunţi dacă intri în relaţii cu un cetăţean străin, adică sunt nişte reguli pe care noi poate le-am asimilat mai uşor, în generaţia actuală să ştii că este mult mai greu. Dar dacă aş schimba ceva aş încerca să schimb un pic din mentalitatea aceasta, poate şi noi să ne adaptăm mai mult”, a mai spus Dorin Rădulescu.
Ca să te poți angaja la SRI trebuie, conform legii și normelor interne specifice Serviciului, să îndeplinești cumulativ o serie de criterii:
- să ai cetățenie română și domiciliul stabil în România;
- să nu fii în curs de cercetare, urmărire sau judecată sau să nu fi fost condamnat penal;
- să nu faci parte din partide, formațiuni sau organizații politice, din momentul încadrării
- în SRI;
- să nu participi ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizații sau societăți comerciale, din momentul încadrării în SRI;
- să fii absolvent de studii universitare, cu licență, al unei instituții de învățământ superior acreditată; pentru anumite posturi sunt necesare și studii post-universitare, iar pentru altele se cer doar studii liceale;
- să nu fii consumator de substanțe stupefiante, psihotrope sau susceptibile a avea efecte psihoactive ori dopante, aflate sub control național ori prevăzute în convențiile internaționale la care România este parte sau să nu fi desfășurat activități ilegale cu astfel de produse;
- să fii dispus ca, după încadrare, să desfășori activități în orice zonă a României, potrivit nevoilor instituției.
În raport cu fiecare tip de post vacant, candidații trebuie să facă dovada, pe parcursul procesului de selecție, că îndeplinesc anumite criterii specifice: pregătire profesională într-un domeniu de interes actual pentru Serviciu (experiența efectivă de lucru în domeniul respectiv reprezintă, după caz, un avantaj sau o cerință obligatorie), inteligență peste medie, nivel de cultură generală peste medie și competențe lingvistice, interes pentru dezvoltare continuă și capacitate ridicată de învățare, o stare de sănătate, atât fizică, cât și psihică, bună (apt medical și psihologic, conform baremelor stabilite de SRI), se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook SRI.
Ce oferă SRI? Salariu de debut de aproximativ 4.500 de lei net
- contract de muncă full-time, pe perioadă nedeterminată;
- salariu de debut de aproximativ 4.500 de lei net, care poate varia ușor în funcție de experiența ta;
- decont parțial al chiriei, dacă nu ai propria locuință, iar dacă decizi să-ți cumperi una, redirecționarea sumei către plata ratei la bancă sau la dezvoltatorul imobiliar cu care închei contractul;
- bonusuri de performanță;
- program flexibil de lucru 8 ore pe zi sau în funcție de specificul activității;
- acces la servicii medicale gratuite în unitățile din cadrul rețelei sanitare proprii a SRI;
- acces în facilități de cazare și recreere proprii din zone turistice din România;
- în funcție de vechimea în muncă, beneficiezi de 32 sau 38 de zile calendaristice de concediu de odihnă anual; pe lângă acest drept, cadrul legal în vigoare conferă și posibilitatea de a solicita concediu de studiu, concediu de creștere a copilului, concediu de îngrijire a copilului, concediu fără plată, concediu medical. Pentru situații deosebite (căsătorie, naștere copil sau alte situații personale) se pot acorda permisii.
5 Comentarii
Asrai la deruta ca sa angajeze numa neamuri sa nu beneficeze boboru de salar baban si chefuri cu gagici
cam putin
Trebuie diploma și masterat de Reșița, sau acceptați și de Baia Mare. Unul cu 12 clase da’ care-i baga in jeb pe șarlatani nu-i bun?
Sper ca nu se intra și aici cu numai cu dreptul::)))
@Zamolxe: Primele trei salarii sunt ale celui care te ajuta sa te angajezi in sistem...
@PCR: dac-ar fi numai atât, e chiar de bun simt, dar nu cred ca se mâzgălește careva și aici, ca daca-i așa nu mai lucru nici eu moca.