Duminica 17 Noiembrie

Cum sunt abuzati jurnalistii intr-o tara UE! Pentru a elimina abuzul: Stiri de Cluj. ro e PENTRU plata CAS pe drepturi de autor!

In conditiile in care mai toti reprezentantii mass-media s-au exprimat vehement impotriva initiativei guvernamentale de a institui plata CAS pentru veniturile din drepturi de autor, Stiri de Cluj.ro este PENTRU.

 

Precizam din capul locului ca in tot acest demers ne referim doar la jurnalisti, intrucat nu stim care este situatia in cazul celorlalte categorii profesionale.

 

Suntem "PENTRU" in cazul celor care sunt angajati la o institutie media si au carte de munca, pe care au trecut salariul minim pe economie, iar restul banilor, de pana la maximum 3000 de lei , ii incaseaza pe drepturi de autor.

 

Suntem "PENTRU" in cazul celor care nu au deloc carte de munca si lucreaza doar la un ziar sau la o televiziune si sunt platiti pe baza unor contracte pe drepturi de autor cu sume de cuprinse intre 1000 si 3000 de lei. Cei care nu lucreaza in bransa, vor crede ca nu exista astfel de jurnalisti, cei din domeniu, stiu insa ca, cel putin in Cluj, sunt exceptii cei care au carti de munca si au toti banii trecuti pe ele.

 

Suntem PENTRU, nu "pentru" ca sustinem intiativa Ministerului Muncii, ci suntem PENTRU intrucat credem ca majoritatea jurnalistilor (si ma refer aici la reporterii si cameramanii care merg pe teren, la editori, producatori, deci cei care fac intr-adevar stirile si reportajele din media si care castiga intre 1000 si 3000 de lei pe luna, nu vedetele de post sau sefii) sunt profund nedreptati de aceste contracte pe drepturi de autor.

 

Mai exact, patronatele se folosesc in mod abuziv de ani buni de ele pentru a le da angajatilor doar salariul minim pe economie pe cartea de munca, iar restul banilor pe contracte pe drepturi de autor si sa nu plateasca astfel impozite, CAS si CASS pe salariul intreg. La majoritatea institutiilor de presa, jurnalistii sunt platiti astfel. Asa ca , cei mai multi, au jumatate sau chiar numai o treime din salariu, trecut pe cartea de munca, iar restul pe contractul pe drepturi de autor.

 

Din acesta cauza, jurnalistii contribuie cu sume mult mai mici la bugetul asigurarilor sociale, deci vor avea o pensie mai mica. In plus, din acelasi motiv, jurnalistul poate fi sanctionat/penalizat ori de cate ori doreste angajatorul, intrucat daca ii taie din banii pentru contractul pe drepturi de autor, nu trebuie sa faca niciun fel de ancheta pentru a justifica masura.

 

Mai mult, in conditiile actuale, daca angajatorul considera ca bugetul pentru salarii e prea mare, ii anunta pur si simplu pe jurnalisti ca de luna viitoare remuneratia lor va fi mai mica, din nou fara a fi nevoit sa aiba vreo justificare legala. Aceasta situatie treneaza in institutiile media de foarte multi ani si asta este si explicatia pentru care toti asa-zisii "reprezentanti" ai jurnalistilor au sarit ca arsi cand au auzit ca vor trebui sa plateasca CAS pe drepturi de autor.

 

Precizari:

1. in niciun caz nu sustinem ca plata CAS-ului pe drepturi de autor trebuie facuta de catre jurnalisti, ci asa cum se face si pentru restul sumelor castigate pe cartea de munca - 31,3% din salariul brut, pltit 20,8% de ctre angajator si 10,5% de catre angajat.

2. nu sustinem ca trebuie platit CAS-ul pe drepturi de autor in cazul celor care au astfel de contracte la mai multe institutii. Foarte probabil ca aceia chiar trebuie platiti asa, intrucat presteaza o munca de creatie.

 

Mai mult, Stiri de Cluj. ro sustine chiar ca ar trebui platite contributii si la sanatate si la somaj pe contractele de drepturi de autor, in cazul angajatilor care castiga de la aceeasi institutie pana in 3000 de lei. Cu alte cuvinte, angajatorul sa nu mai aiba niciun motiv sa nu ii dea tot salariul angajatului pe cartea de munca si sa fie descurajat sa ii incheiei contract pe drepturi de autor.

 

Guvernul ar putea lua saptamana viitoare o decizie privind plata CAS-ului pe drepturi de autor. Ministrul Muncii a precizat luni ca persoanele platite exclusiv prin contracte de drepturi de autor si conventii civile, care nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie definitiva in acest sens nu a fost luata inca de Guvern.

 

Suntem si IMPOTRIVA pozitiei abordate chiar de liderii de sindicat din media "In conditiile in care peste 50 de publicatii au fost inchise pana in prezent si peste 1.500 de jurnalisti si-au pierdut locul de munca, introducerea acestei masuri ar crea mari probleme mass-media, in aceasta perioada de criza", a declarat presedintele Federatiei Sindicale MediaSind Cristi Godinac.

 

Suntem impotriva unei astfel de abordari, nu pentru ca am considera ca institutiile media nu sunt afectate de criza sau ca o astfel de masura nu "ar crea mari probleme mass-media", ci pentru ca efectele crizei trebuie suportata tot de jurnalistii care castiga putin, prin acceptarea situatiei ca nu au banii trecuti pe cartile de munca sau ca nu au deloc carti de munca, si nu de catre patronii de media si de sefii institutiilor media. In plus, toate aceste institutii media care s-au inchis, au ajuns in insolventa, desi majoritatea jurnalistilor aveau cel putin o parte din salariu pe contracte de drepturi de autor.

 

Cand ne-am exprimat pozitia "PENTRU" plata CAS pe drepturi de autor, am luat in calcul si varianta ca patronatul va decide probabil ca banii sa fie suportati in intregime de catre angajat, deci un nou abuz, pe care nu si l-ar fi putut permite daca angajatul avea toti banii pe cartea de munca.

 

Prin urmare, a fost inca un motiv sa acceptam o astfel de situatie, pentru a ajunge macar peste o vreme la normalitate, iar patronul sa nu mai doreasca sa ii faca angajatului contract pe drepturi de autor, in locul contractului de munca.

 

Delia Carbune

Am initiat o dezbatere la rubrica Pro si Contra, unde puteti discuta despre:

"Plata CAS-ului pe drepturi de autor este o masura buna in cazul jurnalistilor (nu a vedetelor)"

Comentarii Facebook