Duminica 22 Decembrie

Sume de până la 12.500 de lei de la stat pentru tinerii care se angajează în 2024. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească


În contextul în care România se confruntă cu o criză a forței de muncă și avem și un număr mare de tineri care nu lucrează, Ministerul Muncii anunță stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. 

Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi care îşi găsesc un loc de muncă. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

În ceea ce priveşte primele de mobilitate, acestea sunt:

  • de încadrare - maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu;
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu;
  • de relocare - 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Anunțul vine în contextul în care România stă cel mai prost în Uniunea Europeană la capitolul tineri care muncesc. România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, potrivit datelor Eurostat.

Mai mult de o zecime (11,7%) dintre tinerii din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa-numiţii NEETs, în anul 2022, însă în rândul statelor membre această proporţie variază de la 4,2% în Ţările de Jos şi până la 19,8% în România, scrie Antena 3 CNN. 

Comentarii Facebook