Vineri 18 Octombrie

Supermarketurile din România nu vor să plafoneze prețurile! Ministrul Agriculturii a propus plafonarea adaosului comercial la zeci de mii de produse


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a propus plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România.

Acesta a anunțat, în urmă cu câteva zile, că e vorba de zeci de mii de produse ale căror prețuri ar uma să fie plafonate.

Supermarketurile nu sunt însă de acord cu măsura, menționând că ,,va distorsiona grav piaţa".

Asociația care apără interesele marilor rețele comerciale de retail, AMRCR menționează că nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură, subliniind că plafonările vor face rău întregului lanț alimentar.

,,AMRCR respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar (...)

Libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare”, va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, anunță asociația.

Deși ministrul Agriculturii susține că decizia plafonării care este momentan în vigoare (21 de produse) este una benefică pentru consumatori, asociația menționează că această plafonare, care a fost prelungită de mai multe ori ,,afectează deja piețele de mult timp”.

,,Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat, printr-o OUG. Mai avem o discuţie cu retailerii şi procesatorii, nu au un termen când va intra în vigoare. Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat. (...) OUG e finalizată 90%", a transmis Florin Barbu, într-o conferință de presă la începutul săptămânii.


Comentarii Facebook