Țara din UE care a decis în favoarea angajaților! Reduce săptămâna de lucru: 4 zile pe săptămână sau zi de lucru de 7 ore


Guvernul polonez a anunțat că va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru, având în vedere fie implementarea unei săptămâni de muncă de patru zile, fie reducerea programului zilnic la șapte ore, înainte de încheierea mandatului actualului Executiv, programat pentru 2027, a relatat presa poloneză vineri.

Având în prezent ambele opțiuni pe masă, cel mai probabil se pare că va rămâne la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă ziua de vineri sau cea de luni libere, în cazul săptămânii de lucru cu 4 zile.

„Se va determina dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat luna trecută ministrul familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. 

Săptămânile de lucru mai scurte au mai mulți susținători în Polonia decât zilele de lucru de șapte ore, 70% dintre angajatori preferând o săptămână de patru zile, potrivit cercetării platformei ClickMeeting.

„Avem o criză demografică. În urmă cu 15 ani, până la patru persoane lucrau pentru un pensionar (în Polonia). Acum, sunt mai puțin de trei, iar până în 2050, vor fi doar două”, a declarat ea, vineri seară, pentru postul privat Polsat News. 

Ea a subliniat un conflict generațional: „Tânăra generație, spre deosebire de propria mea generație (Pełczyńska-Nałęcz s-a născut în 1970), nu mai consideră munca cea mai fundamentală parte a vieții lor, ci una dintre sferele importante ale acesteia, care, totuși, trebuie combinate cu viața de familie, autodezvoltarea, pasiunea și alte fascinații”.

Lucrările privind modificarea Codului Muncii sunt de așteptat să capete amploare în toamnă și ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor, deoarece reducerea programului de lucru ar putea ajuta coaliția de guvernământ în campania pentru alegerile prezidențiale din 2025. Sindicatele vor mai mult, și anume ca zilele de concediu anual plătit, prevăzute de Codul Muncii, să fie majorate cu nouă la 35 de zile.

Comentarii Facebook