Tendințele care vor modela cererea de spații pentru birouri

FOTO: Randare Silk District, Iasi

Au existat o mulțime de schimbări în viața noastră profesională în ultimii doi ani. În 2020, pandemia ne-a forțat pe mulți să lucrăm de acasă, în timp ce în 2021 angajații au arătat că nu se tem de schimbări bruște în căutarea unor oportunități mai bune. Anul trecut, revenirea la birou a arătat că realitatea s-a schimbat, companiile fiind mai atente la spațiul în care își desfășoară activitatea. Iar anul 2023 pare că va aduce noi schimbări pe piața de birouri, pe măsură ce companiile vor încerca să se adapteze noilor condiții. 

Iată câteva tendințe care credem că se vor face remarcate și în 2023:

Echilibrul între birou și viața personală 

Lucrurile au revenit, în mare parte, la „normal”, după ce pandemia ne-a dat viețile peste cap. În România, multe companii au decis să revină la birou sau au adoptat un mod de lucru hibrid. Acest lucru se vede și în modul în care sunt organizate birourile. Astfel, designul spațiilor de birouri se transformă pentru a deveni mai estetic, dar și pentru a răspunde noilor nevoi, odată cu creșterea importanței echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Angajatorii vor să se asigure că oferă spații de lucru creative și confortabile, într-o locație modernă, ușor accesibilă, cu multiple facilități și spații de birouri amenajate prietenos. 

Mai puține birouri concentrate în același loc, mai mult spațiu care să permită instalarea de zone de relaxare pentru angajați, spații de lucru mai nonconformiste, săli de ședințe confortabile sau chiar benzi de alergare și birouri stand-up, sunt doar câteva dintre noile nevoi în materie de design. 

Proiectele mixed-use, tot mai căutate

Prime Kapital, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, împreună cu partenerul său MAS PLC, au în dezvoltare proiecte mixed-use (cu utilizare mixtă), cu o componentă importantă de birouri moderne Clasa A, în Iași și în Cluj-Napoca. 

În Iași, dezvoltatorul construiește Silk District, una dintre cele mai importante investiții din oraș, ce cuprinde 5 clădiri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală de 104.400 metri pătrați, prima fază urmând să fie finalizată anul acesta. Construcția proiectului dezvoltat de Prime Kapital și MAS PLC se face în faze, la finalul cărora un nou hub urban, vibrant și plin de energie va apărea în Iași. 

Prime Kapital are în plan și dezvoltarea unui proiect mixed-use și în Cluj, o componentă importantă a proiectului, de peste 49.000 de metri pătrați, fiind cea de birouri. În plus, proiectul va avea un centru comercial și un complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente.

Proiectele mixed-use creează comunități puternice, cu impact pozitiv asupra economiei locale și cu beneficii pentru locuitori, angajați dar și vizitatori. Scopul acestor tip de proiecte este de a crea o comunitate ce se formează în jurul locurilor de muncă, școlilor, grădinițelor, magazinelor etc., oferindu-le locuitorilor o resursă limitată în orașele moderne: timp.

Spații sustenabile 

Criza de pe piața energiei se resimte și pe piața birourilor, companiile căutând clădiri eficiente energetic. În Iași, clădirile de birouri Silk District sunt proiectate conform standardului BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate.

Proximitate

Înainte de adoptarea pe scară largă a muncii hibride, nu a existat un accent real pe calitatea vieții și pe timpul petrecut de angajați în trafic. Să stai cât mai aproape de birou și să nu mai fii nevoit să stai kilometri întregi blocat în trafic, este probabil visul oricărui angajat. Din păcate, să ai locuința și biroul în locații suficient de apropiate una de cealaltă astfel încât să mergi prin parc, respirând aer proaspăt în drum spre și dinspre birou, este un vis pentru mulți.  Acest vis poate deveni realitate. 

Dezvoltarea anunțată de Prime Kapital în Cluj vizează transformarea unei platforme industriale localizată între strada Plevnei și Pod IRA într-o atracție regională - o dezvoltare multifuncțională ce include o contribuție semnificativă la planurile impresionante de investiții ale autorităților locale cu privire la dezvoltarea infrastructurii orașului.

La Iași, ansamblul Silk District care se întinde pe o suprafață de 10,1 hectare, oferă posibilitatea de a avea locul de muncă, locuința, școala și acces la activități recreative într-un perimetru de doar 15 minute de mers pe jos. 

Comentarii Facebook