Țeparii online folosesc imaginea lui Mircea Bravo, BT și Lerroy Merlin pentru înșelăciuni. Cum să vă feriți! - FOTO
Imaginea unor persoane cunoscute, cum e Mircea Bravo, dar și a unor mari branduri, cum sunt BT și Lerroy Merlin, sunt folosite de țeparii online, atrage atenția Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din cadrul Guvernului României.
”Atenție la concursurile, promoțiile sau oportunitățile de investiții propagate pe social media prin postări sponsorizate!
Unele dintre aceste anunțuri sunt atacuri de tip #scam puse la cale de infractorii cibernetici care încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, date financiare sau date de autentificare.
Totodată, atacatorii încearcă în același timp să determine potențialele victime să instaleze #malware pe dispozitive, ori să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă, prin accesarea unui link malițios.
Momeala folosită în astfel de atacuri variază de la promoții incredibile (bormașină la 15 ron), la posibilitatea unor câștiguri rapide (prin investiții în criptomonede).
Hackerii se folosesc de branduri cunoscute
Pentru a convinge potențialele victime de veridicitatea detaliilor oferite, atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor branduri cu reputație (în aceste cazuri Banca Transilvania și Leroy Merlin Romania).
Totuși, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje, sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, își poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare a companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. Atunci când nu sunteți siguri, introduceți manual adresa site-ului dorit în browserul cu care navigați pe internet!
Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase.
Dacă ofertă e prea bună, e posibil să fie falsă
Dacă ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective.
Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid dacă o faceți!
Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt poate duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut malițios.
Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.
Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online pe https://sigurantaonline.ro”, precizează cei de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din cadrul Guvernului României.
2 Comentarii
Nici pe oser nu iei masina de gaurit functionala cu 15 lei, iar despre brandu mircea bravo cu bunica ii el bun, la vanzari n ai cum sa l folosesti sa ai succes sa prostesti posibili cumparatori
cum pana mea sa iti faci reclama cu astia....tare disperat ar trebuii sa fi...