Terenul fabricii Armătura este vizat de rechinii imobiliari, dar are probleme de mediu
Marea bătălie și ultima pentru domeniul imobiliar de pe fosta platformă industrială a Clujului se dă pentru terenurile din zona Gării CFR Cluj.
Este vorba despre fabrici precum Armătura, care are probleme de mediu, dar și Unirea, Tehnofrig și 16 Februarie. Una dintre aceste fabrici a fost deja cumpărată, pentru alte două există oferte și discuții iar pentru a patra, poziția proprietarilor este de a nu vinde.
Radiografia făcută pe acest domeniu de către specialiștii imobiliari arată că terenurile în zonă valorează multe milioane de euro.
Fabrica Unirea este vândută cu 18 milioane de euro. De curând, terenul fostei fabrici Unirea din Cluj-Napoca, situat în zona de est a Clujului, mai exact în Piața 1 Mai, a fost vândut de către proprietar, omul de afaceri Ioan Bene, către un fond de investiții din Norvegia, cu suma de 18 milioane de euro. În această afacere imobiliară, susțin surse autorizate, cele două clădiri de birouri cu patru etaje, aflate la intrare pe terenul respectiv au rămas în proprietatea lui Ioan Bene. În zonă ar urma să se construiască mai multe imobile cu funcțiuni mixte, locuințe și spații de birouri, cu 25 de etaje. Aceleași surse susțin că ar urma să fie construit un complex imobiliar cu opt blocuri turn, care va schimba zona, care în prezent este plină cu ruinele fostei fabrici comuniste.
Fabrica Armătura erste curtată puternic de cumpărători, dar are probleme de mediu.
Următoarea afacere uriașă, pentru care se duc negocieri intense, în aceste zile, este zona fabricii Armătura din Cluj-Napoca, aflată în nordul orașului, la 200 de metri de Stația CFR Cluj, zonă foarte bună. Discuția se poartă între proprietarul fabricii, o societate din Austria, cu mai multe persoane interesate care vor să construiască blocuri de locuințe și clădiri de birouri. Terenul are patru hectare și, potrivit surselor, are anumite probleme de mediu, aici funcționând pentru mai bine de 50 de ani două turnătorii de fontă și alamă. Potrivit unor surse oficiale, societatea a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Cluj cu privire la faptul că a închis cele două turnătorii și că reziduurile din zonă au fost, dar și că vor fi valorificate, fără a se menționa modalitatea exactă.
Oficialii susțin că pentru schimbarea destinației terenului din zonă industrială, în zonă de locuit, va fi nevoie de un proiect de dezafectare, care ar presupune decontaminarea zonei și urmarea unui plan de monitorizare care se întinde pe perioada chiar și a zece ani.
Fabrica 16 Februarie stă pe o mină de aur, pe un teren foarte atractiv.
Compania de reparații material rulant are un teren foarte mare în zona Gării CFR Cluj, estimat la 12 hectare. Societatea funcționează la capacitate maximă, susțin surse autorizate, dar are și terenuri disponibile, pretabile pentru construcția de blocuri cu regimuri de înălțime mari, pornind de la zece etaje. Din acest motiv, au existat deja mai multe oferte generoase, pentru cumpărarea unei bucăți din terenul de 12 hectare. De exemplu, un important om de afaceri clujean, a oferit pentru trei hectare de teren, suma de nouă milioane de euro, ofertă refuzată de acționarul majoritar.
A patra societatea comercială, Tehnofrig, care are un teren estimat la nouă hectare, se va transforma într-un amplu proiect imobiliar, aceasta fiind deținută de importanță oameni de afaceri și bancheri din Cluj-Napoca. Din terenul inițial, de 19 hectare, pe o bună bucată a fost construit magazinul Dedeman.
25 Comentarii
Oameni buni,
pentru cine construieste Clujul cartiere intregi de zgarie nori?
Intreb si eu asa, deoarece in lumea civilizata locuitorii marilor orase se tot retrag in zone linistite, sate de la marginea oraselor.
In cazul Clujului, la doi pasi sunt Apusenii, sau Padurenii - 12 km cu padure si apa extrabuna din picior de stanca.
Un lucru e sigur. Criza va veni. Sau poate deja a început.
La 600 000 de oameni in oras si zona metropolitana, exista cateva fabricute la Jucu. Alea le pot demonta si muta in maxim 2 luni. Acolo deja lucrează vietnamezi.
Cum poate sa reziste orașul cu zona metropolitana la criza ce va veni fara sa aiba capacități de producție serioase românești?… Citeste mai departe
@Vasile: nune ca si cum aceste fabrici erau la 200% capacitate cand a venit criza si acum is noarte. Alea is moarte de inainte de criza. Nu producem competitie. Cat despre it nu vor pleca curand corporatiile in India si alte parti ca acolo mai trebuie gandit nu doar plantatie
@Ahile: Cand am inseminat-o pe Zeita de ma ta si am avut certitudinea ca va fata un bou, adica minotaur, i-am transmis prin mesaje divine sa te lepede in urzici, nu mi-a dat crez si iata ce-a iesit, un IT-ist analfabet si drogat. Te bag in chizduta care mi-a fost orgasm acu' 6k ani! Acvum e pestera Mu ie rii, ba trogloditule, care esti!
@Vasile: Abia astept,sa se mai aeriseasca orasul asta batut de soarta.
De ce rechini imobiliari?
@fsgfdgs: fiindca practica mereu escrocheria, de la cumpararea terenului si obtinerea certificatului de urbanism pana la vanzarea apartamentelor
@Ion A.: Bhaa, tu ești un mare idiot dar din acela cu carte multă și proasta gen Sandra Brown.Asa-s și progeniturile tale?
@Eu: Viermisorule, in loc sa ataci o persoana, vino cu niste argumente sau esti depasit de prostoi ce esti?
daca s-ar trezi ceausescu, ar muri inca o data...si tot asa...
@andi: am distrus tot ceea ce producea si am inlocuit cu ceea ce consuma, colonie africana
@bula: bula draga, macar recunosti ca voi rrumani ati distrus tara asta, io inca nu am vazut prim ministru, presedinte ****** la tara asta, si cand o fo minitru de cultura kelemen, o salavat nustiu ce sit de la daci sa nu fie asfaltat, ca voi rrumanii ati distrus cam tot, si ce era rumanesc si ce nu era....
votam boc inca un mandat ca mai e un pic pana sa devina si clujul ceea ce e floresti azi, 0 infrastructura noua dupa 30 de ani de post comunism, 0 spatii verzi noi, 0 spitale, numai profitul lu finul tise creste
Nu e chiar ultima batalie. Mai e si carbochimul. Firme mari de acolo au inceput sa se mute, dupa ce au fost notificate ca depozite si spatii de lucru vor fi vandute. Tot proiect imobiliar si aici
@dan: Carbochim e vândut de ceva vreme, in decembrie incepe demolarea fostei fabrici.
un lucru nu inteleg: se fac doar locuinte, birouri si magazine; in orasul asta nu se mai produce nimic, doar comert, hartii si linii de cod? cat va tine figura asta?
@Ion A.: Cat de repede se va ajunge la saturatie, firmele de IT isi vor cauta spatii si salariati in zone mai amarastene, mai putin costisitoare, IT-isti, cei ce cara marfa si gestionarii de prin depozite, agentii comerciali, sleahta de contabili , robii codurilor de bara, directori sau manageri de vanzare, marketing, vanzatori, publicitari, cotcari… Citeste mai departe
@Ion A.: Asta este cheia dezastrului economic.
Atita mai vreau sa traiesc sa vad blocuri nevindute (cum se intimpla in Bucuresti)in Cluj,acest oras batut de soarta si atit de atractiv pentru pulime.Folosesc adjectivul foarte des folosit de un adevarat jurnalist,Banciu si incazul celor ce cumpara aici.Ghetouri,fara spatii verzi,trotuare,parcari,gradinite,scoli,magazine,spatii de joaca.
Afaceristii, locatarii din zona vor circula cu bicicleta, ca masinile se vor revarsa la poowly vara in traficul" lejer".
@Megalopolisu: Si ce anume e rau in circulatia cu bicicleta?
@Tu fetas: E f bine, dar nu in traficul de la Cluj. Te invit pe orice pista de toagle din oras sa vezi slalom printre masini parcate sau in trafic unde esti victima si client, in cel mai bun caz, al ortopediei.