Miercuri 18 Septembrie

Tinerii cu facultate au șanse mai mici să se angajeze decât cei fără, în România. Cum explică specialiștii paradoxul


România se numără printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor absolvenți de liceu sau facultate. Experții explică acest fenomen prin faptul că angajatorii din România preferă candidați cu experiență, oferind puține oportunități pentru începători.

De asemenea, mulți tineri nu se grăbesc să se angajeze sau să devină independenți financiar până nu sunt motivați de circumstanțe. Conform datelor Eurostat, România, alături de Grecia și Italia, înregistrează cei mai mulți șomeri în rândul celor care au finalizat o formă de învățământ.

În țara noastră, chiar dacă vor, cei care ies de pe băncile școlilor nu au șanse foarte mari să se angajeze în această perioadă.

„Odată e vorba de cultura noastră în care tinerii încă sunt încurajați de părinți să mai stea un pic, să nu își ia un loc de muncă chiar dacă au terminat facultatea. Mai avem și partea angajatorilor care nu sunt foarte pregatiti astăzi în România pentru a lua tineri pe care să îi învețe. 

Se doresc rezultate rapide, chiar dacă sunt poziții pentru care s-ar potrivi poate cineva la început de drum, apare problema la interior, cine să-i instruiască ,,nu avem timp pentru asta”, fie nevoia e mult mai mare de a lua pe cineva cu minimă experiență măcar. Nu avem o deschidere foarte mare de a lua tineri ieșiți de pe băncile școlii să îi învățam, nu mai există conceptul acela de învățăcel. Sunt puține companii care fac asta”, explică Aida Chivu, specialist HR, potrivit stirileprotv.ro.

Pe piața muncii există locuri disponibile pentru tinerii fără studii superioare. Ironia face ca cei care au absolvit o facultate să fie, de fapt, dezavantajați.

 „Domeniile unde nu se cere foarte multă experiență sunt în zona de retail, vânzări în magazin, în zona de call center, support, bpo, dacă vorbesc și o limba străină e bonusul mult mai mare decât experiența de munca. Și nu pe ultimul loc, dar rămâne pregnant, HoReCa/ turism, unde se caută oameni fară experiență”, spune Ana Visian, Best Jobs, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook