Duminica 22 Decembrie

Tișe recunoaște că habar nu avea să gestioneze Fabrica Clujana: ”Nu s-a căpătuit nimeni de pe urma ei”


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a precizat că fabrica Clujana poate reporni oricând și că ”nu s-a căpătuit nimeni de pe urma” de pe urma acesteia.

Au fost decizii luate acum câțiva ani, prin care ne-am trezit dintr-o dată, noi, cei de la Consiliul Județean, să fim administratori de fabrici de încălțăminte. Vă dați seama ce pricepuți suntem noi. Așa am încercat să numim în Consiliul de Administrație de acolo oameni care se pricep. Toți au avut legătură cu Clujana.

Înțeleg că toată această competiție acerbă de pe piață și modul în care era obișnuită Clujana să producă, cu foarte mulți angajați și multe alte cauze probabil, au dus acum câțiva ani la o procedură de insolvență. Noi, atunci, am salvat societatea de la faliment. Am reușit să protejăm brandul și toate proprietățile Clujana”, a spus Alin Tișe, la Ziua Live.

Din păcate toți managerii puși politic nu au dat randament, pentru că fabrica ”juca” pe piața reală, unde oameni trebuie să cumpere produsul, nu era o regie publică (cum are Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj), care trăiește din bani publici.

Acesta a mai spus că activele și bunurile nu s-au pierdut, numai fabrica este închisă.

Vreau să se știe că, în prezent, atât brandul, cât și clădirile de birouri, halele, terenul cu mici excepții, dar 99% din patrimoniul Clujana este în proprietatea județului Cluj. Nu poate face obiectul unor vânzări, a unor tranzacții imobiliare și alte asemenea lucruri despre care se vorbește.

Ele vor avea o utilitate publică și vom vedea ce vom realiza acolo ca obiectiv public. Poate chiar un spital, un mall administrativ, o arhivă, multe lucruri pe care le analizăm să vedem ce putem face. Pentru a se putea proteja aceste lucruri noi le-am cumpărat de la Clujana. Astăzi, fabrica Clujana în sine, nu mai deține nimic.

Dacă mâine se dorește să refuncționeze fabrica, având brandul la Consiliul Județean, ea poate reporni cu un număr de angajați mai mic. Oamenii trebuie să știe că brandul și tot ce înseamnă active nu au fost aruncat pe geam. Ele nu s-au pierdut și nu au fost vândute la nimeni. Nu s-a căpătuit nimeni de pe urma acestei fabrici”, a mai explicat Alin Tișe.

Istoria pe scurt a Fabricii Clujana

Fabrica a fost naționalizată de comuniști în 1948, fiind redenumită în "SC Clujana SA". Anii 80 au fost cei mai de succes pentru fabrica Clujana, devenind cea mai mare de acest gen din estul Europei. 

În cea mai bună perioadă, fabrica deținea multiple secții de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, precum și articole de cauciuc, având peste 8.000 de angajați.

Incompetența conducerii a dus la căderea fabricii după Revoluție, fiind declarată falimentară la 1999 și ulterior închisă, moment în care compania avea aproape 3.000 de lucrători.

Anul 2004 vedea redeschiderea unei secții a fabricii, de data aceasta cu doar 35 de angajați. Secția respectivă urma să vadă o creștere constantă de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați. 90% din toată producția era exportată. În 2022, tot incompetența conducerilor politice numite la Clujana de Consiliului Județean Cluj a dus la faliment.

Oamenii își amintesc cu drag și nostalgie de vremurile în care fabrica Clujana era încă una din mândriile industriei Clujene.

Vezi AICI o galerie foto din interiorul fabricii, abandonată acum

Comentarii Facebook