Topul cartierelor din Cluj-Napoca: Cine conduce clasamentul celor 20 de cartiere din Cluj, conform unui studiu privind calitatea vieții în oraș
Clasamentul cartierelor din Cluj-Napoca. Andrei Mureșanu, în top, pe primul loc, Europa la coada listei
Un studiu realizat de arhitectul clujean Ilie Bucșa, bazat pe un chestionar cu 26 de întrebări și 603 respondenți, din care 88% cu studii superioare, a clasificat 20 de cartiere ale orașului Cluj-Napoca în funcție de mai mulți factori esențiali pentru calitatea vieții. Evaluarea s-a făcut pe baza unor criterii precum școli, parcări, spații verzi, sport, trafic, calitatea vieții, investiții private, curățenie, zgomot, siguranță și iluminat.
„Am realizat un clasament pe cartiere raportat la scorurile obținute din notele aferente celor 11 întrebări referitoare la: școli, parcări, spații verzi, sport, trafic, calitatea vieții, investiții private, curățenie, zgomot, siguranță și iluminat. Cartierele au fost clasificate în funcție de scorul general obținut din evaluarea acestor aspecte”, spune Ilie Bucșa, realizatorul studiului.
Topul cartierelor din Cluj-Napoca
Cartierul Andrei Mureșanu s-a clasat pe primul loc, obținând un scor general de 3.72, urmat de Gheorgheni, Grigorescu, Plopilor, Zorilor și Gruia, toate având scoruri de peste 3.50. La polul opus, cele mai slab cotate cartiere sunt Europa (2.83), Someșeni (2.92) și Becaș (2.97), acestea având scoruri sub 3.00.
Factorii care au determinat topul cartierelor din Cluj-Napoca
Cartierul Andrei Mureșanu este predominant rezidențial, cu case individuale și o conectivitate bună cu restul orașului. Acesta a obținut cel mai mare scor la capitolele liniște (3.84) și curățenie (4.16). Totuși, lipsa investițiilor publice semnificative în ultimii ani, cu excepția sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, ridică semne de întrebare privind dezvoltarea viitoare a zonei.
Pe de altă parte, cartierele Gheorgheni, Grigorescu, Plopilor și Zorilor au beneficiat de investiții semnificative, ceea ce a contribuit la poziționarea lor în top. De exemplu, cartierul Centru, care a avut cele mai multe investiții publice în ultimii cinci ani, s-a clasat doar pe locul 7, cu un scor de 3.48, din cauza problemelor legate de trafic, parcări și zgomot.
Iată topul cartierelor din Cluj-Napoca, în funcție de scorul obținut
Recomandări pentru dezvoltarea urbană
Pentru o dezvoltare echilibrată a orașului, studiul recomandă:
Crearea unui plan coerent de investiții etapizat, adaptat nevoilor fiecărui cartier.
Extinderea zonelor pietonale și investiții în transportul public și infrastructura pentru biciclete.
Impunerea unor condiții mai stricte pentru dezvoltările imobiliare private, incluzând alocarea de spații verzi și dotări urbane.
Dezvoltarea cartierului Sopor pe modelul orașului de 15 minute, oferind acces rapid la locuri de muncă, educație, servicii și recreere, reducând astfel dependența de transportul auto.
Dacă aceste recomandări vor fi implementate, Cluj-Napoca ar putea deveni un model de dezvoltare urbană sustenabilă și echilibrată, oferind o calitate mai bună a vieții pentru toți locuitorii săi.
„Printre recomandările posibile se numără orientarea unei atenții sporite asupra tuturor cartierelor orașului, cu scopul de a stabili un plan coerent de investiții etapizat, care să răspundă nevoilor specifice fiecărei zone. De asemenea, o altă recomandare ar fi continuarea dezvoltării și extinderii zonelor pietonale din diferite părți ale orașului și investițiile suplimentare în transportul public și în infrastructura pentru biciclete. Aceste măsuri ar contribui nu doar la îmbunătățirea mobilității urbane, ci și la reducerea poluării și creșterea calității vieții în oraș.
În plus, administrația locală a început deja să impună condiții mai stricte pentru viitoarele dezvoltări imobiliare private, stipulând alocarea de spații verzi și dotări pentru diverse funcțiuni, ceea ce poate contribui la un urbanism mai sustenabil și echilibrat pe termen lung.
Un obiectiv ambițios și, în același timp, foarte relevant pentru viitorul urbanistic al Clujului este dezvoltarea cartierului Sopor. Implementarea conceptului orașului de 15 minute în cartierul Sopor ar putea fi un pas important pentru crearea unui mediu urban mai sustenabil și mai confortabil pentru locuitori, oferind acces rapid la toate funcțiile necesare, precum locuri de muncă, educație, servicii și recreere, fără a depinde de transportul auto. Dacă acest proiect se va concretiza, ar putea deveni un model pentru dezvoltarea altor cartiere din oraș sau din țară”, se arată în concluziile studiului.
10 Comentarii
Cine comentează pe aici nu ii clujean. Andrei M ii un cartier cu case vechi ,aerisit și aproape de centru, nu oricine își permite o casa acolo. Trist este ce au făcut cu Europa care trebuia să fie un cartier frumos și aerisit, acum ii un dezastru și aglomerat. Zorilor este ok, curat aerisit însă aglomerat cu partea de Europa de curg mașinile că la defilare… Citeste mai departe
@Gelu: Exact, cine nu e clujean nu stie ca in Andrei M oamenii au inca gaini si cotet de porci, fac foc cu lemne si ai vecini cu case darapanate, pline de buruieni si sobolani.
Deci un cartier fara parc, gradinite, spital, scoli, parcari, baze sportive si linii de bus e pe locul 1.
Asta spune multe despre calitatea vietii in Cluj.
Au intervievat gainiile din curtile oamenilor?
@Liviu: exact asta am observat si eu!
Ce clasament....zonele infecte sunt la periferia orașului Sopor, Borhanci,Pata
Să compari Andrei Mureșanu(cart. hoților) cu Plopilor(vechi)...asta înseamnă să fi mafiot(bul angiu)
de ce nu s.a pus in studiu si cartierul cantonului - pata rat? de ce discriminati?
Aiurea, cel mai bine se trăiește la Oradie, are nota 10, totu numa datorita lui nea Bolovan , viitoru premier.
Baga Ilie bucsa...maica-ta a fost larga la bucsa..motiv care sta la baza retardul tău..
Cine isi permite sa cumpere o garsoniera, traieste bine ca e bogat. Pentru el o masina noua e maruntis.