Un investitor român a împrumutat statul cu 342 milioane de lei prin cumpărarea de titluri de stat Fidelis. Cât câștigă acum din dobânzi
Un singur investitor, persoană fizică, a împrumutat statul român cu 342 milioane de lei (echivalentul a 68 milioane de euro) prin intermediul celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis, ediția august 2024. Acesta va primi anual de la Ministerul Finanțelor o dobândă neimpozabilă de 24 milioane de lei, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar.
Investitorul a subscris titluri de stat Fidelis în cadrul emisiunii cu scadență la cinci ani, pentru care Ministerul Finanțelor oferă o dobândă neimpozabilă de 7% pe an. Ordinul semnificativ a fost plasat chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, pe 20 august 2024.
În total, subscrierile pe această tranșă au atins 970 milioane de lei, ceea ce înseamnă că investitorul a contribuit cu o treime din suma totală. Fără această investiție majoră, ediția Fidelis din august 2024 nu ar fi atins o valoare istorică, în contextul în care subscrierile totale au ajuns la 3,2 miliarde de lei, depășind ușor recordul anterior de 3,186 miliarde de lei din aprilie 2024.
Conform datelor colectate de ZF, pe tranșa în lei cu scadență la cinci ani au fost înregistrate 5.122 de ordine, ceea ce înseamnă că cel puțin 5.122 de români au subscris titluri de stat pe cinci ani, cu o dobândă anuală de 7%. Deși un investitor putea plasa unul sau mai multe ordine, cazurile de subscrieri multiple pe aceeași scadență sunt foarte rare, deoarece nu aduc avantaje suplimentare.
Veniturile obținute din aceste titluri, atât din cupoane, cât și din tranzacționare (dacă emisiunea ajunge la Bursa de Valori), sunt neimpozabile.
8 Comentarii
Ca/i vede și înapoi. De vine un mic război va lua totul înapoi peste 10 ani da’ socotiți așa cum a-a tâmplar și cu recesiunea dintre războaie… când banii , acțiunile , nu mai însemnau 2 bani. Toți cei cu imobiliare au rămas în picioare …
@ Sper: In Marea depresie dintre razboaie, cine avea bani era rege. Se gaseau de toate si la preturi de nimic. Casele mai ales erau foarte ieftine(in State au scazut preturile la case cu 67%). Razboiul nu contribuie la cresterea pretului la imobile, inflatia din timpul razboiului, poate.
@Nu fi ignorant: dar n-am spus ca n-au scăzut prețurile … Soros își arunca de pe balconul clădirii din Buda toate acțiunile și titlurile valorice ca nu mai aveau valoare… la fel a pățit și cu banii. A fost omul care a fost salvat de imobile și pământurile achiziționate. Nimeni nu ți le poate lua, eventual o bombă să cadă pe un teren și să te scutească… Citeste mai departe
Asa se fac banii fratilor, imobiliarele au fost refugiu pentru inflatie, iar de acum urmeaza sa mearga in jos. Pana se termina recesiunea statul ii plateste anual o dobanda ce bate inflatia, iar cand se termina recesiunea si preturile sunt la pamant scoate banii si cumpara pe nimic casele de la fraierii ce au cumparat recent.
Iesea mai castigat daca lua locuinte in Cluj de banii aia. Avea dobanda de 12% plus chiria.
@ : omul scoate un venit sigur, legal doar din dobanda, de 400.000 euro lunar. De ce sa-si ia ap in clujul de 5 stele puturoase?! Doar ca asa e paradigma la 90% ca clujul e noul el dorado?! De la anul scad preturile odata cu debutul crizei economice. Si-a facut omul calculele! Chestia este de unde a avut 68 mil euro? Sau ai cui bani i-a spalat prin… Citeste mai departe
@Ion de la tara: Cr venit scoate? Inflatia e de 12%. Pierde 5% pe an.
@ : tu nu intelegi ca sunt bani pusi la ,,albire"? Poate ca pierde ceva cu inflatia, oricum mult mai putin decat daca ii tinea acasa, dar i-a scos la lumina , imprumutand statul cand e cea mai mare nevoie de cash!