Un nou „atac” la buzunarele șoferilor! Prețul rovinietei va fi majorat. Vezi de când apar scumpirile


Șoferii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare pentru plata rovinietei, odată cu schimbarea modului de calcul, o bornă inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Majorările care îi vor face pe conducătorii auto să plătească mai mult pentru rovinietă vor intra în vigoare peste doi ani.

Schimbarea ar fi trebuit să aibă loc până la mijlocul acestui an, dar Guvernul a amânat totul pentru data de 12 ianuarie 2026.

Începând cu anul 2026, conducătorii auto vor fi nevoiți să plătească roviniete mai scumpe, care vor include taxe pentru poluare în funcție de vechimea mașinii. 

Noile tarife vor fi influențate de trei factori principali:

-perioada de timp. Durata de valabilitate a rovinietei va influența direct cuantumul taxei de drum.

-kilometri parcurși. Numărul de kilometri parcurși de șofer va juca un rol important în calculul tarifului.

-norma de poluare. Nivelul de poluare al vehiculului va fi un alt criteriu decisiv în determinarea tarifelor.

Chiar dacă modificările vizează toate categoriile de mașini, cei mai afectați șoferi vor fi transportatorii. Autocarele și camioanele, care depășesc 3,5 tone, vor plăti taxa pe kilometru de șosea parcurs.

Anul acesta a fost schimbată și valabilitatea rovinietelor. În trecut, șoferii le puteau cumpăra pentru 7 zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni. Acum, însă, durata lor este de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. 


Comentarii Facebook