Sambata 19 Octombrie

Un nou hotel va fi construit fix în centrul Clujului! Zona are deja probleme uriașe cu parcările și cu traficul


Un nou hotel va fi construit pe strada Regele Ferdinand, vizavi de magazinul Central din Cluj-Napoca, conform unui proiect aprobat ieri de Comisia de Urbanism. Proiectul își propune transformarea unei clădiri existente prin demolarea parțială a acesteia, urmată de construcția unui imobil modern cu regimul de înălțime S+P+2E+M (subsol, parter, două etaje și mansardă). Terenul studiat, cu o suprafață totală de 590 mp, este proprietatea Federatiei Comunitatilor Evreiești din România – Cultul Mozaic și a S.C. Vent Car Trans S.R.L., conform C.F. nr. 266401.

Problema este că zona centrală este extrem de aglomerată deja, nu sunt locuri de parcare, iar traficul este infernal

Noua clădire va avea o suprafață construită totală de 354 mp, reprezentând 60% din suprafața totală a terenului, iar suprafața desfășurată a imobilului va atinge 1.407 mp, incluzând subsolul tehnic. Acest proiect nu doar că va revitaliza zona din punct de vedere estetic, dar va aduce și un plus de funcționalitate.

Accesul pietonal se va realiza direct din Strada Regele Ferdinand, care beneficiază de toate rețelele edilitare necesare, inclusiv apă, canalizare, gaz și energie electrică. Amplasamentul este situat în intravilanul Clujului, într-o zonă caracterizată printr-o structură funcțională complexă și atractivă, de tip central, cu activități de interes general și locuințe colective.

În cadrul proiectului, sunt prevăzute amenajări exterioare care vor include două ganguri pietonale. Aceste ganguri vor facilita accesul dinspre strada Regele Ferdinand către mănăstirea franciscană din Piața Muzeului, sporind astfel atractivitatea turistică a zonei. Propunerea arhitecților de a lărgi unul dintre ganguri, care va avea o lățime de 2,2 metri, este un exemplu de adaptare a infrastructurii la nevoile comunității.

De asemenea, în urma sugestiilor din comisie, două spații de la parter ar putea fi transformate din camere de hotel în unități de alimentație publică, cum ar fi o cafenea, oferind astfel oportunități de socializare și relaxare pentru vizitatori.

„Ne bucurăm că această clădire se modernizează”, a declarat arhitectul șef Daniel Pop pentru Media9, subliniind importanța reabilitării centrului istoric al Clujului. El a declarat că acest proiect nu doar că va îmbunătăți aspectul estetic al zonei, dar va și crea un spațiu funcțional care va atrage atât localnicii, cât și turiștii. Perspectiva asupra mănăstirii franciscane va deveni, astfel, un punct de atracție important pe harta Clujului, îmbogățind oferta culturală și turistică a orașului.


Screenshot 2024-10-19 141853.png

Proiectul este realizat de S.C. Conproex Construct S.R.L., echipa de arhitecți fiind condusă de Sonia Nicula, Andrei Varga și Andreea Roberta Neacșu. Aceștia colaborează cu S.C. Vent Car Trans S.R.L., beneficiarul investiției, asigurându-se că toate reglementările urbanistice ale zonei centrale protejate din Cluj-Napoca sunt respectate.

Zona este caracterizată de un tesut urban bogat în istorie, cu imobile tradiționale și o organizare urbanistică de tip închis, care include ganguri de acces în curțile interioare. De asemenea, terenul este marcat de o amplasare favorabilă, fiind înconjurat de proprietăți private pe laturile nord și sud, și având la vest Mănăstirea Franciscana și la est Strada Regele Ferdinand.

Conform comisiei, proiectul se aliniază reglementărilor stabilite prin HCL nr. 493/2014, având în vedere că zona în care se va construi hotelul face parte dintr-un ansamblu urban istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice cu codul CJ-II-a-A-07244. Potrivit normelor de urbanism, P.O.T. maxim pentru această zonă este de 60%, iar C.U.T. maxim este de 2,20.

Screenshot 2024-10-19 141402.png

Un nou hotel va fi construit pe strada Regele Ferdinand, vizavi de magazinul Central din Cluj-Napoca, conform unui proiect aprobat recent de Comisia de Urbanism. Proiectul prevede transformarea unei clădiri existente, prin demolarea parțială a acesteia, și construirea unui imobil nou cu un regim de înălțime S+P+2E+M (subsol, parter, două etaje și mansardă). Suprafața totală a terenului este de 590 mp, din care 354 mp vor fi construiți, reprezentând 60% din suprafața totală, iar suprafața desfășurată a clădirii va fi de 1.407 mp, incluzând subsolul tehnic.

Screenshot 2024-10-19 141807.png

Proiectul prevede, de asemenea, crearea a două ganguri pietonale ce vor facilita accesul dinspre strada Regele Ferdinand către mănăstirea franciscană din Piața Muzeului, contribuind astfel la creșterea atractivității turistice a zonei. În comisie arhitecții au sugerat lărgirea unuia dintre ganguri, proiectat la 2,2 metri lățime, și au propus ca două spații de la parter să fie transformate din camere de hotel în unități de alimentație publică, cum ar fi o cafenea.

„Ne bucurăm că această clădire se modernizează”, a declarat arhitectul șef Daniel Pop, pentru Media9, subliniind importanța reabilitării centrului istoric al Clujului. El a adăugat că în acest fel perspectiva asupra mănăstirii franciscane poate deveni în viitor unul dintre punctele de atracție importante pe harta Clujului.

Proiectul este realizat de S.C. Conproex Construct S.R.L., în colaborare cu S.C. Vent Car Trans S.R.L., beneficiarul investiției. Potrivit comisiei, acesta respectă reglementările urbanistice ale zonei centrale protejate din Cluj-Napoca și va contribui la revitalizarea zonei atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.


Comentarii Facebook