Vineri 22 Noiembrie

Un ONG clujean a castigat procesul pe tema organismelor modificate genetic

 

Un ONG clujeana a invins Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului intr-un proces care are ca si tema accesul la informatii despre organismele modificate genetic.

Presedintele Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG), Ramona Duminicioiu, a declarat ca ONG -ul pe care il reprezinta a castigat la Tribunalul Cluj un proces prin care obliga Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) sa asigure informatii legate de organismele modificate genetic.

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a pierdut recent procesul initiat de Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic InfOMG pe tema accesului la informatii despre organismele modificate genetic. Procesul a fost initiat in iunie 2010, la Judecatoria Cluj Napoca, ca urmare a lipsei de transparenta de care a dat dovada ANPM cu privire la activitatea Comisiei de Securitate Biologica" a declarat Ramona Duminicioiu.

"Aceasta comisie incalca legislatiea de acces la informatii de interes public pe tema OMG iar in cadrul ei exista grave conflicte de interese. Castigarea acestui proces este un prim pas pentru a arata ca organismele modificate genetic au scapat de sub control in Romania, iar autoritatile nu fac nimic in acest sens", a afirmat Duminicioiu.

Aurel Maxim, membru supleant in Comisia de Securitate Biologica si conferentiar universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca, a declarat ca firmele care produc samanta modificata genetic vor sa detina monopolul pe piata alimentelor. "Plantele modificate genetic intoxica si alte plante, contamineaza soiurile traditionale o alta consecinta fiind alergiile umane si rezistenta corpului uman la antibiotice, modificari ale ficatului, aratate de cercetari din Franta. O alta consecinta este mortalitate infantila la animale", a spus Maxim, care a afirmat ca Ministerul Agriculturii este unul dintre cei mai mari promotori ai organismelor modificate genetic.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a lucrat chiar la o astfel de firma, iar acum se lupta pentru a reintroduce astfel de alimente.

"Principalul argument al lui Tabara este rentabilitatea pentru producatori si procesatori, acesta fiind un argument pueril si egoist, care nu tine cont de sanatatea oamenilor.Noi suntem ceea ce mancam, cum consumam alimente modificate genetic, care nu stim ce sunt, s-ar putea sa nu mai stim ce suntem. Avem in ultima vreme boala vacii nebune, puii cu dioxina, orezul de plastic din China, nu mai stim ce suntem" a mai afirmat Maxim.

Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) a solicitat in instanta Comisiei de Securitate Biologica informatii despre modul in care comisia comunica cu publicul, modul in care este organizata, informatii despre activitatea normativa privind elaborarea de strategii, programe pentru organismele modificate genetic.

ANPM nu a depus inca recurs la decizia Tribunalului Cluj.

Comentarii Facebook