Un oraș din Ardeal ”îngroapă” Clujul imobiliar. Prețurile sunt mai mari. Oare se sparge bula imobiliară de pe Someș?
Brașovul este acum orașul unde deszoltatorii imobiliari investesc cel mai mult, iar prețurile apartamentelor au crescut foarte mult.
În ultimele 12 luni, tarifele pentru chirie sau cele pentru achiziționarea unei locuințe au urcat. Față de anul tercut, Clujul a fost ”detronat” de o altă zonă urbană cu o creștere spectaculoasă.
Potrivit unui raport, numărul tranzacțiilor cu unități individuale a scăzut cu zece procente în 2023, spre deosebire de anul 2022. De la 175.000 de tranzacții (2022), a scăzut la 158.000 (2023). Cea mai concentrată piață imobiliară rămâne în Capitală, unde, potrivit datelor centralizate de ANCPI – Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost tranzacționate în jur de 48.600 de unități individuale.
Conform datelor centralizate de ANCPI, cea de-a doua zonă urbană unde piața imobiliară a crescut este Brașov. Încă de la începutul anului 2023, orașul din Ardeal a început să își contureze poziția în clasament. Spre deosebire de 2022, în 2023 au fost reduse tranzacțiile cu 1%. Pe de altă parte, prețurile de pe piața imobiliară au crescut cu 20 de procente, în ultimii doi ani, conform economica.net.
Cu un an în urmă, a doua cea mai mare piață imobiliară era Timiș, depășind Clujul la tranzacțiile cu unități individuale. În anul 2023, piața tranzacțiilor a scăzut cu 10% în Timiș și 6% în Cluj.
A fost întocmit un clasament cu cele mai mari piețe imobiliare din România pentru anul 2023. Spre deosebire de cel precedent, a suferit câteva modificări. Iată topul:
Locul 1 este ocupat de București, cu 48,597 de tranzacții;
Locul 2 este ocupat de Brașov, cu 10,529 de tranzacții;
Locul 3 este ocupat de Timiș, cu 10,215 tranzacții;
Locul 4 este ocupat de Cluj, cu 9357 de tranzacții;
Locul 5 este ocupat de Constanța, cu 8000 de tranzacții;
Locul 6 este ocupat de Ilfov, cu 7567 de tranzacții;
Locul 7 este ocupat de Iași, cu 6667 de tranzacții;
Locul 8 este ocupat de Prahova, cu 3716 tranzacții;
Locul 9 este ocupat de Mureș, cu 3487 de tranzacții;
Locul 10 este ocupat de Bihor, cu 3303 tranzacții.
19 Comentarii
Sa fim serioși .Mai trebuie multi ani sa ajungă Clujul peste Brașov .Brașovul este o urbe aierista nu distrusă ca și Clujul de cinci stele
@Petrică .: Eu provin din Brasov, m-am mutat in Cluj de vreo 12 ani, dar nu am pierdut legatura cu zona de origine deoarece părintii mei locuiesc acolo. Pot sa iti spun ca dezvoltarea e netă in favoarea Clujului. Au apărut mici investitii, s-a finalizat aeroportul (si acela cu cateva linii aeriene), mai e mult pana sa fie al doilea oras al tarii. Brasovul… Citeste mai departe
@Dumi: Are aeroport la Bucuresti, si trenuri dese pana la aeroport.
@Dumi: Geografic vorbind Clujul nu are nici o sansa. Turda si Campia Turzii - priveste-le ca un singur oras vor redevenii ceea ce au fost, capitala Zonei asteaia. Vorbesc de urmatorii 20-50 de ani. Clujul nu are nici un avantaj geografic.
Turda este nod de autostrada, ia vezi unde e cel mai amre depozit kaufland din estul europei.
Campia Turzii… Citeste mai departe
Se sparge dară... Bula cu "P". In capul vostru de ziaristi. Multumim pt acest articol. O sa creasca iar preturile in Cluj. Pai cum? Sa nu fie Clujul pe locul 1. Numai 1, noi suntem pe locul 1.
Brasov are centura, si sunt 5 km de la blocurile cu pret de Floresti pana la birouri. In Cluj stai in blocaje o ora din Floresti (unde iti permiti sa cumperi) pana in Marasti (unde lucrezi).
Da .normal cloj fruntea .mai bine zis Cloj fudul.
Si anul asta se anunta o crestere a salariilor, deci mai avem crestere buliminoasa si anul acesta. De spart se sparge la primul soc economic ce poate veni de oriunde si in orice forma.
@Bula nu se sparge atata timp cat veniturile cresc: Crezi ca cumpara la fel lumea la dobanda de 8,5% ca la 3%? Doar ca trebuie 3 ani sa se adune marfa pe raft, fiindca cei care au bani cumpara la fel (sa nu li se devalorizeze banii), dar cei care luau credit cumpara mai putini.
@Oare vor pune mana pe carte ziariștii de la Stiri de Cluj?: sunt sigur că pun zilnic, o rup și se șterg cu paginile la cur. Într-o zi vom avea un "articol" despre variațiile calității hârtiei de carte în funcție de epocă. Se va intitula "Oare era mai bine pe vremea defunctului? Cititorii susțin că hârtia din acea perioadă nu zgârie curul precum cea… Citeste mai departe
@Oare vor pune mana pe carte ziariștii de la Stiri de Cluj?: Da. Insa, doar pe coperta si doar pt. a jura ca nu o vor deschide niciodata de teama sa nu fie " muscati ".
De unde din datele articolului reiese ca Brasovul e mai scump decat Clujul? Cel ce a scris titlul a si citit datele din propriul sau articol? Pe indicii imobiliari Clujul are 2600 euro/mp, iar Brasov 1750 euro/mp. La cata oligofrenie vad pe Hartie Igienica de Cluj, nu m-ar mira ca autorul articolului sa nu-si de seama ca 2600 e mai mare decat 1750,… Citeste mai departe
@daci: Corect! Clasamentul din articol nu are niciun fel de relevanta. Poate Bucurestiul sa aiba un milion de tranzactii, tot Clujul e "fruncea" :)
@clujean: @daci
Voi doi sunteți analfabeți funcționali...și ofticați pe deasupra.ca un oraș din Ardeal va luat locul..
In articol era vorba de nr.de tranzacții și investiții în imobile . nicidecum de preturi pe mp.ori valoarea lor..
Mereți și puneți mâna pe carte ..
@daci: Sa scrie si domnii de la ziar ceva, sa fie scris. Nu poti compara Cluj cu Brasov. Imobiliarele vor fi mereu mai scumpe aici pentru ca este oras universitar. Deci mai aglomerat, si mai multi straini de oras si cerere de inchiriere mare.