Duminica 22 Decembrie

Un profesor de la UBB Cluj, ARESTAT în dosarul lui Florian Walter. Cine este profesorul Iustin Pop

 

Procurorii DIICOT au obținut arestarea în lipsă a lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale și, cel mai probabil, a fugit din România. Pe lista celor arestați se află și un profesor universitar de la Facultatea de Business din cadrul UBB Cluj. 

 

Procurorii DIICOT București precizează că profesorul Iustin Pop (foto) supraveghea activitățile financiare ale omului de afaceri. Iustin Pop predă contabilitate la Facultatea de Business Cluj.

 

Florian Walter a ajuns să conducă un imperiu de firme fantomă, si, potrivit procurorilor, totul ar fi fost coordonat de profesorul Iustin Pop. ”De asemenea, unul dintre suspecţi  îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă" ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor "fantomă", însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar”, susțin procurorii DIICOT.

 

Procurorii mai spun că Florian Walter a reușit să înșele bugetul de stat cu 18.5 milioane de euro. ”În perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W. F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale "tip fantomă", pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul Walter Florian a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă",  fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul Walter Florian, în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului Walter Florian, operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat”, se arată în comunicatul DIICOT.

Comentarii Facebook