Un sfert dintre români vor să plece definitiv din România. Ce țară preferă
Peste 35% dintre românii din mediul urban vor să plece din România și să se stabilească definitiv în altă ţară, potrivit unui studiu Daedalus.
Românii sunt pe locul secund într-un clasament alcătuit din 7 ţări din regiune, care a verificat dorinţa locuitorilor de a se muta într-o altă ţară în viitorul apropiat. Pe primul loc sunt sârbii, iar românii sunt la acelaşi nivel cu bulgarii, fiind urmați de croaţi, turci, slovaci şi cehi.
Dorinţa de a se stabili într-o altă ţară este semnificativ mai frecventă în rândul bărbaţiilor (40,9%) decât al femeilor (30,6%), în timp ce persoanele cu vârsta între 25 şi 34 de ani manifestă această intenţie în cea mai mare măsura (47,9% faţă de 35,6% cât este media).
”Sărăcia este de departe cel mai important factor care generează intenţia de emigrare. Bărbaţii sunt mai orientaţi în mod fiziologic către risc şi aventură, aşadar mai calificaţi să facă primul pas într-un astfel de demers. Pe de altă parte, suntem tributari unei societăţi de tip tradiţional în care bărbatul este cel care trebuie să aducă pâinea în casă”, a declarat Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.
Pe primul loc în topul țărilor de destinație este Germania, preferată de cei mai mulţi români care au intenţia să emigreze (40,4%), urmată de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7%) şi Franţa (18,5%).
”În ultima perioada pragmatismul a depăşit afinităţile culturale sau de limbă. Pe de o parte, migraţia masivă a românilor în ţările latine a debalansat opţiunile pentru cei care au rămas în ţară. Astfel spus, cei cu opţiuni pentru Spania, Italia sau Franta au emigrat deja în ultimul deceniu. Pe de altă parte, ţările latine nu mai sunt atât de ofertante din punct de vedere economic sau al oportunităţilor de muncă. Astfel se explică de ce Germania şi Marea Britanie ocupă locuri fruntaşe în intenţia de emigrare, în timp ce o ţară precum Spania, în care s-a emigrat masiv în ultima decadă, nici măcar nu intră între primele 5 opţiuni”, a arătat Enescu.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din şapte ţări: România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia.
2 Comentarii
o minciuna ordinara a propagandei anti-romanesti!!!
romanul vrea sa isi ingrijeasca familia si sa isi asigure vitorul, NU sa plece din patria sa!
faptul ca unii pleaca sa castige o paine mai alba si trimit bani familiei e din cauza sectei securist-masonice care au distrus aceasta tara si ne-au transformat in sclavii corporatiilor oculte mondialiste.
parerea mea e ca ar trebui sa plecam toti...si sa-i lasam pe MARII hoti din fruntea tarii sa fie ei si contribuabili si SEFII....decat sa stam in genunchi si sa adunam cojitele de paine care l-e arunca HOTII astia mai bine sa muncesti pe un salariu decent si sa poti macar duce o viata normala..