Miercuri 18 Decembrie

Un specialist atrage atenția asupra faptului că importăm 80% din carnea de porc: ,,Suntem la mâna marilor jucători de pe piaţa din Europa”


România importă aproximativ 80% din carnea de porc pe care o consumăm. Doar 20% din acest procent mai este produs în țară, potrivit lui Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), la un eveniment de specialitate.

Acesta mai spune și că în urmă cu câțiva ani, producția era la 50%. 

„Noi produceam acum câţiva ani 50% din carnea pe care o consumam. Acum mai producem 20%. Circa 80% din carnea de porc este importată. Deci, suntem cumva la mâna marilor jucători de pe piaţa cărnii de porc din Europa şi ne minunăm că, uite, domnule, s-a scumpit carnea de porc! Dar ce s-a scumpit carnea de porc!”, a afirmat luni Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), la un eveniment de specialitate.

Autorii studiului evidențiază că problema principală este mobilitatea animalelor vândute în târguri, în ciuda faptului că acestea nu îndeplinesc criteriile de calitate necesare comercializării, potrivit HotNews.

În 2022, în România au fost abatorizați aproximativ 3 milioane de porci, în scădere față de cei aproape 5 milioane înregistrați în 2016.

Studiul atrage din nou atenția asupra mobilității animalelor comercializate în târguri fără respectarea normelor de calitate.

Totodată, cercetarea ASE subliniază rolul negativ al micilor măcelării în răspândirea pestei porcine, din cauza personalului care nu respectă regulile sanitar-veterinare. Prin urmare, măsurile sanitar-veterinare ar trebui să vizeze cu prioritate aceste categorii de operatori.

În dezbaterea organizată de CLCC Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, Feliciu Paraschiv acuză Statul că nu sprijină sub nicio formă producătorii să se apuce din nou să crească porci: „Le-am omorât porcii cu pesta porcină, le-am dat nişte legi foarte bune: trebuie să stea nu ştiu câte luni până trece virusul, să mai aştepte nu ştiu cât… Oamenii ăia se lasă de afaceri în condiţiile astea. Mai apăruse şi ceva pe la oi, o pestă. Am avut cu aviara, cu vacile, acum oile scăpaseră sănătoase”.


Comentarii Facebook