Vineri 22 Noiembrie

Veniturile românilor nu mai ţin pasul cu inflaţia: „Nu preţurile sunt mari. Noi suntem prea săraci”


Cheltuielile tot mai mari şi salariile care nu ţin pasul cu scumpirile ne taie din puterea de cumpărare. Deşi cifrele oficiale arată că avem cele mai bune preţuri la raft din toate ţările Uniunii Europene, în realitate asta nu ne ajută cu nimic - şi veniturile au rămas printre cele mai mici. Faţă de cei mai înstăriţi europeni, câştigăm şi de patru ori mai puţin.

Veniturile românilor nu mai ţin pasul cu inflaţia care, în decembrie, a ajuns la 16,4%. Alegem cu atenţie ce cumpărăm şi în multe cazuri facem rabat de la calitate. Culmea, în 2021 România a înregistrat cele mai mici preţuri pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, arată datele Eurostat.  Faţă de media Uniunii Europene, un român a plătit cu 30% mai puţin pentru produsele de bază. La polul opus, mâncarea a costat cel mai mult în Luxemburg, Irlanda şi Suedia.

Nu ne încântă cu nimic că într-o anumită perioadă am avut cele mai mici preţuri, atât timp cât am trăit cu cele mai mici venituri din Europa, deci cel mai prost nivel de trai din Europa”, declară analistul financiar Mircea Cosea.

Nu preţurile sunt mari. Noi suntem prea săraci. Deci puterea de cumpărare este scăzută”, spune și președintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui), Dorin Cojocaru.

Puterea de cumpărare a românilor, mult mai mică față de cea a europenilor

Ca să înţelegem mai bine diferenţa dintre puterea de cumpărare pe care o au românii şi cea pe care o au alţi cetăţeni din Europa să luăm un exemplu simplu. Din salariul minim pe economie un irlandez îşi poate cumpăra 914 pâini. Pe când un român îşi poate cumpăra cu 518 pâini mai puţin. În România salariile sunt şi de patru ori mai mici faţă de Irlanda, notează Observator.

Această comparaţie ne arată că România este o ţară subdezvoltată. N-avem de ce să ne lăudăm cu faptul că preţurile sunt mici”, a mai spus Mircea Cosea.  Președintele APRIL spune că „societatea e împărţită în două: avem gruparea foarte bogată care îşi permite orice ca preţuri- un număr foarte mic. Şi marea masă care se încadrează undeva până în 2.000 de lei ca putere de cumpărare”.

Există, totuşi, şi o veste bună. Dacă analizăm PIB-ul pe cap de locuitor observăm că România a făcut mari progrese de la aderarea în Uniunea Europeană. O familie încasează, în medie, venituri de 6.600 de lei lunar şi, în acelaşi timp, cheltuie peste 5.800 de lei arată datele INS. Mai bine de un milion şi jumătate de români trăiesc, însă, doar din salariul minim pe economie.


Comentarii Facebook