Veste bună pentru șomerii cu vârste peste 30 de ani: „Au șansa de a câștiga salarii bune”


În România este nevoie de meseriași buni în multe domenii de activitate și niciodată nu e prea târziu să înveți o meserie care are căutare pe piața muncii, punctează Ministerul Muncii, prezentând un program de subvenții pentru angajatorii care încadrează în muncă ucenici de peste 30 de ani.

Programul se adresează șomerilor înregistrați în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și oferă sprijin financiar angajatorilor care îi încadrează pentru a-i specializa la locul de muncă. Finanțarea totală a programului este de 63 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene și de la bugetul de stat.

„Ocuparea, formarea profesională și creșterea gradului de competențe pentru angajați sunt printre cele mai importante obiective ale MMFTSS. Sunt multe meserii cu mare căutare pe piața muncii, iar cei care se pregătesc pentru astfel de meserii au șansa de a câștiga salarii bune și de a se împlini profesional aici, acasă. Proiectul FORMACTIV este o oportunitate de a sprijini șomerii, de a dezvolta competențe necesare pe piața muncii și de a contribui la creșterea nivelului ocupării”, declară Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

2.250 lei lunar pentru angajatori

Pentru a primi sprijinul financiar oferit de stat, angajatorii trebuie să respecte anumite condiții. Aceștia sunt obligați să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă în cel mult 60 de zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de probă a contractului de ucenicie.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă pe perioadă determinată. Acesta presupune că ucenicul se obligă să se pregătească profesional în timpul activității de muncă, iar angajatorul trebuie să asigure plata salariului și condițiile necesare formării profesionale.

Pașii pentru înscrierea în program

Pentru a putea accesa finanțarea, angajatorii și șomerii trebuie să urmeze câțiva pași esențiali:

  1. Declararea locurilor vacante – angajatorii trebuie să anunțe posturile disponibile, inclusiv cele pentru ucenicie;
  2. Organizarea programului – angajatorul încheie un contract cu un furnizor acreditat de formare profesională sau poate să se acrediteze pentru formare;
  3. Înregistrarea șomerului – persoana interesată se înscrie la AJOFM/AMOFM cu actele necesare;
  4. Consiliere și mediere – ANOFM oferă informare și recomandă locuri de muncă pentru ucenicie;
  5. Cerere pentru ucenicie – șomerul completează o cerere pentru domeniul dorit;
  6. Repartizare – AJOFM direcționează șomerul către un angajator;
  7. Selectare și contract – după interviu angajatorul încheie contractul de ucenicie;
  8. Începerea activității – contractul este înregistrat la ITM, iar ucenicul începe lucrul;
  9. Solicitarea subvenției – angajatorul solicită subvenția online, în platforma PULS, și încheie o convenție cu AJOFM în 60 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de probă;
  10. Plata subvenției – se acordă lunar, proporțional cu timpul lucrat, pe baza documentelor depuse până pe 25 ale lunii următoare.

Comentarii Facebook