Vești proaste pentru șoferii români, RCA se scumpește. Ce vor fi obligați să cumpere în 2021


Noi vești proaste pentru șoferii români. Prețul polițelor RCA se scumpește. Schimbarea anunțată de autorități, cea mai importantă din ultimii ani de pe piață, va aduce o nouă obligație pentru șoferi. Ce vor fi nevoiți să cumpere în 2021.

RCA se scumpește

RCA se scumpește în 2021. Decontarea directă automată pe polița RCA, o măsură ce a fost deja inclusă într-un proiect de OUG ce se află pe masa Guvernului, va însemna mai mulți bani scoși din buzunarele șoferilor. Practic, vor fi obligați să cumpere un fel de „mini-CASCO” ce va adăuga aproape zece procente la prețul RCA. Secretarul Comisiei penru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Marian Firczak a explicat că s-a ajuns în această situație din pricina unei legi proaste, 132/2017 a RCA, și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Propunerea ASF ar urma să fie cea mai importantă schimbare din ultimii ani apărută pe piața RCA. Introducerea sistemului de decontare directă obligatorie va însemna că, în cazul unui incident rutier, daunele nu vor mai fi achitate, în primă fază, de asiguratorul șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în prezent, ci de compania la care este asigurat păgubitul. Abia apoi cele două societăți își vor regla datoriile. Practic, RCA se scumpește cu până la 10% pentru că va include un „mini -CASCO”.

Personal, nu am fost un susţinător al decontării directe deoarece aceasta aduce o majorare automată a polițelor plătite de cetățeni. Din cauza faptului că supraveghetorii pieței de asigurări nu și-au făcut treaba, dar şi din cauza unei legi proaste pe care legiuitorul nu s-a grăbit să o modifice, costurile ajung să fie transferate cetățenilor. Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp.

Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței. Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpăra tocmai pentru ca în cazul unui accident se va putea adresa fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA”, a declarat Firczak, pentru Economica.

„Mi-e frică de creşterea de preţ”

La începutul lunii februarie, la scurt timp după publicarea pe site-ul Ministerului Finanțelor a proiectului de OUG ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA, Bogdan Chiriţoiu dezvăluia că era îngrijorat cu privire la creșterea inevitabilă a prețului polițelor.

Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează cumva piaţa. Mi-e frică însă de creşterea de preţ, pentru că ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe chiar şi când nu sunt obligatorii. Cred că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul lui, iar eu, ca asigurator, scot bani din buzunarul meu, fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani. Problemele de neplată sau reclamaţiile împotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus ‘noi am făcut reparaţiile, dar ăştia nu mă plătesc’. Firmele de asigurări între ele nu aveau aşa multe compensaţii, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea atunci că soluția ar fi să se creeze un mecanism prin care să se dea încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unele de la altele.

Mă gândesc că dacă am face ca aceste mecanisme să meargă bine, atunci companiile nu vor mai vedea produsul atât de riscant şi diferenţa dintre ofertele actuale şi cele cu decontare directă se va îngusta, mă gândesc că am putea face să nu existe o creştere aşa mare de preţ, pentru că vrem să ţinem preţurile RCA cât de jos se poate, nu vrem să crească povara la consumatori”, a subliniat Chiriţoiu.


Comentarii Facebook