VIDEO Ne legăm printr-o „autostradă” nouă cu Ungaria: Un constructor român face drumul expres de 720 milioane din NV țării

Încă o „autostradă” spre Ungaria: Unul din cei mai cunoscuți constructori români, Constucții Erbașu, a câștigat licitația pentru drumul expres Satu Mare-Oar-M49 Ungaria, de peste 720 de milioane de lei ce va lega nord-vestul României de țara vecină

Antreprenorul român Construcții Erbașu a fost desemnat câștigător al licitației pentru construcția drumului expres Satu Mare – Oar (frontieră Ungaria), conform anunțului făcut de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Contractul pentru drumul de mare viteză de 11 kilometri în câmpie are o valoare de aproximativ 720 milioane de lei (fără TVA).

Traseul pornește de la Centura Satu Mare, o șosea de 19 kilometri finalizată în vara anului 2022, și se conectează cu Oar, de unde ajunge la Drumul Expres M 49 din Ungaria. Din cei 15 kilometri, aproape 11 sunt construiți cu profil de Drum Expres, iar restul de 4 kilometri reprezintă drum de legătură.

Punctul de frontieră va deveni astfel prima vamă între România și Ungaria amenajată pe un Drum Expres, în timp ce punctele de trecere de la Nădlac 2 și Borș 2 se află pe Autostrăzile A1 și A3.

image.png

Proiectul este un contract FIDIC roșu (executare directă), cu o durată de 2 ani, finanțat prin Programul Transport, cu o contribuție de 40% din fonduri europene.

Pentru Construcții Erbașu, drumul expres Satu Mare – Oar reprezintă al doilea proiect de construcție a unui drum de mare viteză, după debutul din acest an pe Autostrada Transilvaniei, lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km). Drumul expres va străbate zonele administrative Satu Mare și Vetiș, iar principalele caracteristici ale proiectului includ:

  • 10,831 km drum expres
  • 4,031 km drum de legătură între Drumul Expres Satu Mare – Oar și DN19
  • 2 benzi pe sens, cu o lățime de 21,50 metri
  • Nod rutier VO Satu Mare
  • Nod rutier cu drumul de legătură DN19
  • Lucrări de artă, inclusiv pasaje și poduri
  • Spații de servicii tip S3, stânga/dreapta
  • Centru de Întreținere și Coordonare
  • Lucrări de consolidare și protecția mediului
  • Sistem de monitorizare trafic – ITS

„Antreprenorul român are la dispoziție 720,48 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Acest nou drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 (România) și Drumul Expres M49 (Ungaria). Pe traseu vor fi construite inclusiv: două noduri rutiere; două parcări; un Centru de Întreținere și Control (CIC). Contractul (finanțat prin Programul Transport 2021-2027) va putea fi semnat peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații,” a transmis Cristian Pistol.

 Traseul drumului expres va porni de la Centura Satu Mare, finalizată în vara lui 2022, și se va conecta cu Drumul Expres M49 din Ungaria. Din cei 15 kilometri ai proiectului, aproape 11 vor fi cu profil de drum expres, iar restul de 4 vor reprezenta șosea de legătură.

Punctul de frontieră de la Oar va deveni prima vamă dintre România și Ungaria amenajată pe un drum expres, în condițiile în care punctele de trecere a frontierei de la Nădlac 2 și Borș 2 sunt situate pe autostrăzile A1 și A3.

Contractul este unul FIDIC roșu (direct execuție), cu o durată de 2 ani și o valoare cuprinsă între 738 și 832 milioane de lei, fiind finanțat prin Programul Transport (40% finanțare).



Comentarii Facebook