VIDEO Turnuri GIGANT schimbă definitiv fața Clujului! Două sunt ridicate, mai urmează două: Cum arată „MONȘTRII” arhitecturali filmați din dronă
Turnuri gigantice schimbă definitiv fața Clujului: Cum au apărut „monștrii” arhitecturali în Piața Abatorului?
Piața Abatorului din Cluj-Napoca, cunoscută mai degrabă ca o zonă cu case și clădiri joase, este acum scena unei transformări care ridică mari semne de întrebare. Patru turnuri uriașe, cu înălțimi de peste 70 de metri, domină peisajul și atrag critici aspre din partea locuitorilor și a experților în urbanism.
Aceste construcții fac parte din două proiecte: Maurer Panoramic, cu un turn finalizat de 23 de etaje, și Oxygen Residence, un complex format din trei clădiri de 18 etaje fiecare. Deși doar două turnuri sunt complet ridicate (unul din fiecare proiect), planurile de a finaliza toate cele patru în următorii ani stârnesc controverse puternice.
„Mamuții” din Piața Abatorului: Cum au fost autorizați?
Zona în care au fost construite aceste turnuri era, până recent, o enclavă de case și clădiri joase, fără precedent în ceea ce privește clădiri atât de înalte. Noile turnuri par desprinse dintr-un alt oraș, fiind complet străine de contextul arhitectural al locului. Criticii se întreabă cum de astfel de proiecte au primit autorizație în apropierea centrului orașului, unde infrastructura rutieră și urbanistică deja dă semne de colaps.
Filmările realizate cu drona de un pasionat de video cu drona, Sergiu Pintilie, oferă o perspectivă clară asupra disproporției dintre turnuri și restul zonei. Din imagini, turnurile Maurer și Oxygen par să domine întregul peisaj, umbrind complet clădirile joase din jur.
Maurer Panoramic vs. Oxygen Residence: Competiția pentru dominare
Turnul Maurer Panoramic, situat pe fostul teren al fabricii Ecomax, are 23 de etaje și este în prezent cel mai înalt din zonă. Deși lucrările au încetinit, iar dezvoltatorul se confruntă cu dificultăți financiare, proiectul rămâne un punct de referință pentru dimensiunea sa. Pe de altă parte, în cazul Oxygen Residence care urmează să construiască trei turnuri imense de 18 etaje, unul dintre ele este finalizat și șe pare că va fi locuibil din 2025, iar celelalte două sunt în diverse stadii de construcție. Nici nu are rost să încercați să vă imaginați ce se va întampla cu traficul în zonă când toate apartamentele din cele 18 etaje vor fi ocupate!
Oxygen Residence va avea în plus, pe lângă apartamente, câte o galerie comercială în fiecare turn, în locul unui singur mini-mall, cum era prevăzut inițial. Această strategie de galerii comerciale, va adăuga, fără doar și poate și mai multă presiune asupra traficului din zonă.
Traficul și infrastructura: Impact Catastrofal
Ambele proiecte, Maurer și Oxygen, sunt amplasate într-o zonă cu infrastructură insuficientă pentru a gestiona fluxurile masive de oameni și vehicule pe care le vor atrage. Piața Abatorului este deja o zonă destul de aglomerată, iar introducerea a patru turnuri gigantice, cu spații comerciale și birouri ultracentrale, riscă să ducă traficul la colaps.
- Când toate cele patru turnuri vor fi locuite, așteptați-vă la ambuteiaje constante, mai ales la orele de vârf.
- Pierderea identității urbane: Dominarea vizuală a turnurilor asupra zonei afectează negativ peisajul arhitectural, așa cum se vede și din imagini.
Dezvoltare sau distrugere?
Dezvoltatorii celor două proiecte promovează aceste construcții ca simboluri ale progresului urban. Maurer Panoramic se laudă cu apartamente de lux și vederi panoramice, iar Oxygen Residence promite un mix ideal de locuințe, birouri și facilități comerciale moderne. Cu toate acestea, realitatea este mult mai puțin roz: aceste turnuri sunt percepute de mulți ca un abuz arhitectural care încalcă spiritul urbanistic al zonei respective a Clujului și care vor face „irespirabil” traficul în zona Pieței Abator.
Într-un oraș ca și Clujul, care suferă deja de pe urma traficului și a lipsei de spații publice adecvate, astfel de proiecte cum sunt Turnurile gigantice din Piața Abatorului, ridică o întrebăre legitimă:
- Totuși, cum au fost de acord autoritățile și arhitecții Clujului cu construcții atât de mari într-o zonă cu case și clădiri joase?
În timp ce răspunsurile întârzie să apară, locuitorii din Cluj rămân cu un peisaj urban tot mai sufocat și cu un oraș care pare să își piardă identitatea.
20 Comentarii
POPOR NECIOPLIT
Altii aveau turnuri gigant in 1924
Ba deci cum sa fiti atat de prosti... dupa teapa tower acum teapa maurer, mama prostilor e mereu gravida. Clooj orasul tzepelor de 5 stars. Sper sa luati mooie cat mai multi poate asa va linistiti sa mai platiti pret 100% cand mai vedeti o groapa. Hahahah
chiriasi > propietari > sa aiba COSMARII ! gunouiul de dezvoltator ! sa ramana cu ele !!! poate le duce la MASA !!!
.
ai bani si pile ! restul Nu conteaza !!!
Niste blocuri cuonstruite in 10 ani cu subsolul inundat permanent data fiind apropierea de Somes.
Prost sa fii sa iti iei acolo apartament
@Au subsolul inundat permanent: is acri strugurii, sarakule?
@djdjd: e buna teapa? Ai ramas fara bani? Are dreptate is niate jeguri de apartamente la suprapret. Ai luat o mare moo.ie
NO ACUMA ADUS DOUĂ COMUNE DE LA ȚARĂ LA ORAȘ LASĂ CĂ PĂMÎNTUL O Ă ADUCEM CIUPANEZI SĂL LUCRE
Sa vedeți când iese lumea din acești "MONSTRII" sa meargă la servici....PE UNDE MAI CIRCULAM BOC?????..ca la PRIMARIA CLUJ...lipsește CREIERUL.....sunt așa de setați sa facă bani ..ca ISI BAT DJOC DE CIRCULATIA DIN Cluj și de clujeni...CINE A APROBAT..SA RASPUNDA...Unde este Pachetul , Poliția DNA, ...ca acest PRIMAR ISI BATE IN CONTINUARE JOC DE NOI
@ion: Somesul se va umplea de pontoane.ia o barca narodule.
.cat e chiria in zona????.serios????unii mai spera....da un apartament peste drum DE VANZARE ???e rau... e de rau......ce sa zic...e bine la Lupeni...NU??
Nu mai vorbiti prostii. In cluj tre construit pe verticală acolo unde se poate avand in vedere relieful deluros si cererea mare de locuințe.
au avut nevoie de "parcu" ala ca sa ingroape deseul din constructii
dovezi clare la fata locului. rezultat: zero barat!
asta nu e stat! asta e mafie!
pentru cine se construiesc aceste mausolee chinezesti? oamenii pleaca din tara, scade numarul cetatenilor.
oare se fac pentru popu latia care ne inlocuieste? sunt adusi anual sute de… Citeste mai departe
@koko 00: Po****tia scade, dar pretul median pe metru patrat in Cluj-Napoca e acelasi ca in orasele din Sua.
@koko 00: 1995: 236000 nasteri, 1988: 380000 nasteri.
El tot la nivel de panselutze,asfaltari va ramane. Nu ramane semnificativ dupa el. Dar hey, asa sunt si clujegurile, nu se pricep nimic, deci e normal sa-l voteze. Nulitatile se atrag.
... la fel privelistea de la etajul 23 sunt sigur ca e la alt nivel exact ca inaltimea de la care se vede
... dar sa nu uitam ca nici etajul nu conteaza asa cum nici marimea nu conteaza nu ?
Oare nu-i putem muta pe Boc si Tise la ultimul etaj sa vedem cum se descurca zi de zi cu traficul pana la birou?