Vinul de Turda de la Crama la Salină pune Clujul pe harta viticolă a Europei - FOTO
Povestea de succes a Vinului de Turda, îmbuteliat în gama Issa, pune Clujul pe harta viticolă a Europei.
Totul a început în 2011, mai mult din joacă. Oamenii de afaceri Simion Mureșan, patronul Electrogrup, și Claudiu Sugar, au căutat un teren pentru a planta viță de vie și au ajuns la Turda unde au preluat câteva hectare.
Când și-au dat seama că lucrurile trebuie făcute mult mai temeinic, au început să cumpere tot mai mult teren și au ajuns la 40 de hectare de plantație și o investiție de 3 milioane de euro în Crama la Salină, amplasată, așa cum îi spune și numele, lângă Salina Turda.
Cei doi au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltînd ulterior un amplu proiect.
După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, și primind indicația geografică ”Dealurile Transilvaniei”.
Plantația și crama sunt amplasate în imediata apropiere a Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, încă din vremea Imperiului Roman, care își avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia, povestesc reprezentanții Cramei pe cramalasalina.ro.
Afacerea este de fapt un amplu proiect de enoturism. La baza viei, este amplasat restaurantul ”Sarea-n bucate”, unde a fost deschisă și o pensiune, cu 13 camere și 40 de locuri de cazare. Turiștii care vizitează Salina Turda se pot caza aici, pentru că mâncărurile servite sunt gătite cu răbdare, după rețete tradiționale.
Revenind la plantația de viță de vie, așteptările proprietarilor sunt mari. Acum strugurii sunt culeși manual, iar vinul este realizat cu tehnologie de vârf.
În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, cînd se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare, conform sursei citate.
Foișorul amplasat în mojlocul plantației de vie, unde se țin diverse evenimente
Istoria Cramei la Salină
În 2011 a fost demarat proiectul și a fost defrișată via existentă. Tot atunci au fost făcute analizele de sol, iar probele au fost trimise în Italia, Austria și România. În paralel, s-a desfășurat un pachet de lucrări pentru a duce terenul la un nivel optim pentru plantare.
În 2012, au fost plantate vițele de vie aduse de la două pepiniere renumite din Franța: Mercier și Hebinger. Plantarea s-a făcut mecanizat, cu o mașină dirijată prin satelit.
În anul 2013, s-a instalat sistemul de susținere (de origine italo-franceză) și a avut loc primul tăiat de vie.
În 2014, s-au mai plantat 9 hectare de viță de vie din Austria (Tschida) și s-a cules prima recoltă. De asemenea, atunci s-a făcut primul vin al Cramei la Salină, folosind drojdii selecționate din Franța.
Abia în 2015 s-a lansat oficial crama.
Foto: cramalasalina.ro
0 Comentarii