Duminica 22 Decembrie

Intelopul ”ȚÂȚĂ”, prins la Cluj, conducea o grupare organizată pe criterii militare. Cum funcționa ”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI”

 

Capul rețelei denumită ”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI”, Adrian Botez, zis ”Țâță”, a fost reținut la Cluj-Napoca în luna ianuarie. El conducea gruparea pe criterii militare, acordând grade subordonaților săi.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat la data de 23.04.2015 un număr de 52 de percheziţii domiciliare în cadrul unei vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie şi furt calificat.

 

In cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013 până în prezent s-a constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat format din aproximativ 100 de cetăţeni români, unde membri din primul eşalon, alături de lider, desfăşurau activităţi de recrutare, instruire, antrenare, coordonare şi control asupra membrilor executanţi, care ulterior erau instigaţi să se deplaseze, în diverse ţări de pe teritoriul Uniunii Europene, săvârşind tâlhării la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux, pe timp de zi, prin pătrunderea în forţă.

 

Grupul infracţional organizat a fost conceput, iniţiat şi organizat pe criterii militare, având o structură piramidală, cu un lider suprem, identificat în persoana lui M. B. şi mai multe eşaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat şi condus de anumite persoane de încredere ce aveau au grad de ”ofiţer”. Ultimul eşalon era cel de execuţie, în cadrul acestuia fiind recrutaţi tineri, atât minori, cât şi majori, de regulă provenind din familii dezorganizate, dispuşi să se alăture grupului şi să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani.

 

Această grupare şi-a cristalizat modul de acţiune şi organizare, ajungând chiar la ”codificarea” scrisă a regulilor grupării criminale, denumită ”ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI” cu prescurtarea A.I.R., într-un aşa numit „REGULAMENT al ACADEMIEI INFRACTORILOR ROMÂNI" care era prezentat fiecărui nou recrut. Recruţii urmau un antrenament fizic şi psihic, întocmindu-li-se un dosar, care cuprindea: nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărţii de identitate, înălţime, greutate, date medicale, fotografie, amprente şi fire de păr pentru ADN.

 

Activitatea infracţională era structurată pe mai multe etape, fiecare dintre membri avănd roluri bine stabilite.

 

Astfel, odată stabilite ţintele, membrii grupului se organizau în aşa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uşi securizate, astfel că la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizaţi în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima uşă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uşi de acces tocmai pentru a împiedica jafurile.

 

Ulterior, alţi membri ai grupării pătrundeau mascaţi, prin forţă, după care, prin utilizarea violenţelor şi sub ameninţare, spărgeau vitrinele, sustrăgând ceasuri şi bijuterii, după care dispăreau pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite şi aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase.

 

Pe tot parcursul derulării faptei, care de obicei nu dura mai mult de 60 de secunde, o altă persoană asigura paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scăparea celor dinăuntru, în acest scop, având şi rolul de a împiedica închiderea şi blocarea uşilor de acces, fiind totodată pregătiţi să creeze diversiune, în sensul aruncării de sticle incendiare care să disperseze atenţia publică şi să facă posibilă scăparea celor implicaţi.

 

Ulterior comiterii infracţiunii, toţi executanţii părăseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului grupării, pentru valorificare.

 

Prejudiciul total este în valoare de 10 milioane euro.

 

Interlopul zis ”Țâță”, pe numele lui real Adrian Botez, eliberat din greșeală din arestul Poliției Capitalei, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2014, a fost arestat la Cluj-Napoca. 

 

Adrian Botez a fost  condamnat la 12 ani de închisoare, pentru tentativă la omor deosebit de grav, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

”Țâță” a fost acuzat că, în 14 februarie 2011, împreună cu alte persoane, înarmați cu bâte și răngi, au atacat și lovit două persoane, în municipiul Bacău.

 

La hotelul Onix din Cluj-Napoca, interlopul se ascundea alături de alte opt persoane, care l-au ajutat pe ”Țâță” să se sustragă de la executarea pedepsei. Conform anchetatorilor, cei 9 și-au stabilit baza la Cluj-Napoca și de aici dădeau spargeri, în special în Italia, Franța și Spania. 

 

Cei 9 mai aveau închiriată și o casă în Cluj-Napoca. La percheziție a fost găsită suma de 10.000 de euro și multe ”unelte” folosite în timpul spargerilor. Aceștia adat spargeri la pont, iar prejudiciul se ridică la 2 - 3 milioane de euro.

 

La acțiune au participat polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției Operațiuni Speciale și luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

Căutat de polițiștii din toată țara, mai bine de trei ani, Adrian Marin Botez, zis ”Țâță”, a fost prins, în luna mai, într-un bar din Bucuresti. El a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru că a încercat să-l omoare pe interlopul Dumitru Mironescu, zis ”Puiu”.

 

A fost scos din arestul Poliției Capitalei în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, chiar după ce a fost condamnat definitiv pentru tentativă de omor. Trei polițiști sunt anchetați după ce au interpretat greșit textul din condamnare. S-a primit o minută de la instanță în care se preciza că cel încarcerat era condamnnat definitiv și urma să fie transferat într-un penitenciar. Agenții de la arest, în schimb, l-au eliberat. Poliția Capitalei a sesizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 în acest caz.

 

Când poliţiştii şi-au dat seama că interlopul Adrian Botez a fost eliberat din greşeală, era mult prea târziu.

 

În 16 ianuarie, interlopul ”Țâță” a fost depistat și arestat la Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook