Duminica 22 Decembrie

1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere tradiția


1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. În fiecare an, pe 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă celebrează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor. În stilul caracteristic, fiecare încearcă să-i facă o farsă prietenului, colegului, vecinului sau unui membru de familie. Toată lumea păcălește pe toată lumea. Dar hai să aflăm cum a luat naștere această tradiție și când se spune că este bine să îți păcălești „victimele”.

1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere tradiția

Originea acestui obicei nu se cunoaște cu exactitate. Unii spun că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, alții consideră că provine de la adoptarea noului calendar, în timp ce unii plasează originea sărbătorii în Evul Mediu. Atunci, Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în farfuria sa cu mâncare sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți victime ale unei epidemii de ciumă.

O ipoteză acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, însă din 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte și numele. De atunci, în calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou s-a mutat pe 1 ianuarie. Oamenii s-au adaptat mai greu cu noua dată a acestei sărbători, continuând mult timp după să își trimită felicitări și să își facă urări tot pe 1 aprilie.

Motiv pentru care, aceștia au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Odată cu trecerea timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou pe 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite de diverse cadouri hazlii.

1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. Se sărbătorește, cu precădere, în civilizațiile occidentale

Ziua de 1 aprilie este recunoscută în majoritatea țărilor lumii ca Zi a păcălelilor. Marcată mai întâi în Europa, a trecut mai apoi și peste ocean, ajungând în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de țările orientale.

În România, Ziua păcălelilor a început să fie sărbătorită din secolul al XIX-lea. Se spune că farsele trebuie făcute până în ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion celui care caută să păcălească. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Însă, sub nicio formă nu este indicat să te căsătorești în această zi, pentru că se spune că bărbatul însurat pe 1 aprilie zi va fi toată viața sub papucul nevestei. În ceea ce privește copiii care se nasc în această zi, se spune că vor avea succes pe aproape toate planurile, însă este de preferat să stea departe de jocurile de noroc.


Comentarii Facebook