Ar putea fi locuibilă luna lui Saturn, Enceladus? Ce au descoperit oamenii de ştiinţă
Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are un potenţial ridicat de a fi locuibilă deoarece oceanul său ar putea fi bogat în fosfor dizolvat, un element important al vieţii, însă, deocamdată este nedetectat pe aceast corp cesersc din sistemul solar, după cum sugerează un nou studiu.
A doua lună descoperită în jurul lui Saturn, Enceladus, are o carapace groasă de gheaţă într-un ocean subglaciar, formând un înveliş în care oamenii de ştiinţă au găsit cinci elemente de bază ale vieţii: carbon, hidrogen, azot, oxigen şi sulf. Cu toate acestea, fosforul, un element esenţial, nu a fost găsit deocamdată. Datorită absenţei fosforului, care este o componentă indispensabilă a oaselor, membranelor celulare şi ADN-ului la oameni şi animale, Enceladus a fost cândva considerat de comunitatea ştiinţifică internaţională drept nelocuibil.
Un grup internaţional de cercetători, condus de oameni de ştiinţă din China, a contrazis însă concluziile anterioare susţinând că a descoperit fosfor sub formă de fosfaţi în oceanul acestei luni.
În cadrul studiului, cercetătorii au creat un model de interacţiune apă de mare-rocă pentru a simula geochimia fundului oceanic stâncos al lui Enceladus. „S-a descoperit că apa oceanică de pe planetă este foarte alcalină (foarte sărată) şi lipsită de oxigen, asemănătoare cu apa gazoasă pe care oamenii o beau pe Pământ”, a declarat cercetătorul principal Hao Jihua de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, citat de Agerpres.
Într-un astfel de mediu gazos, ar dura aproximativ 100.000 de ani pentru ca fosforul să se dizolve din rocile lui Enceladus în ocean. Hao a remarcat că un ocean de apă lichidă ar fi putut exista timp de mai bine de 100 de milioane de ani pe Enceladus. Având în vedere această istorie potenţial îndelungată, rocile planetei ar putea elibera în ocean cantităţi considerabile de fosfor.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Cu toate că deocamdată prezenţa fosforului nu este o certitudine, acest studiu oferă o referinţă ştiinţifică pentru explorări viitoare ale potenţialei existenţe a vieţii pe Enceladus, potrivit cercetătorilor.
6 Comentarii
Sper ca Boc si comisiile lui de specialisti se vor ocupa de planificarea constructiilor pe Enceladus. Ar fi pacat ca ditamai satelitul sa nu aiba o calitate ridicata a vietii precum Clujul.
Trimisi toti camatarii pe cea mai mare planeta din sistemul solar, sigur trebuie redenumita
JEW-PIITÄR.
@JANBERJAN:
Credința in conspirații îți ocupă toată existența! Chiar și când glumești te raportezi la ele.
E jalnic să nu mai ai timp pentru lucruri banale și pentru propria viață! Trist personaj! Timp irosit cu ficțiuni!
@Arsenic Bota și Arhimandrit Sodomie Caru: Du-te cu ei daca ti-s asa de dragi! Sau si tu esti un despielitzat? Ai GAZ gratis, e practic toata planeta, iar gravitatia e suficient de mare sa NU SCAPATI de acolo!
Se incocarteaza cu Jupiter care ii in casa lu' Capricornu' care se are foarte bine cu cvadratura cercului si ii prieten cu Fecioara , prietena a lu' LGBTQ+ .
@Luna lu' Saturn ?:
Astronomia cu astrologia nu au absolut nimic în comun, astronomia este știință, iar astrologia este o șarlatanie pentru proști și repetenți ca tine. Până nu demult masele proaste credeau în religie, proștii mai moderni cred în zodii, unii dintre ei încă se raportează la ambele, chiar dacă sunt incompatibile între ele și se anulează… Citeste mai departe