Miercuri 25 Decembrie

Bobotează 2024: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Botezul Domnului


Sărbătoarea de Bobotează este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox și este prăznuită anual, pe 6 ianuarie, zi în care preoţii sfinţesc apele, iar cei care sunt stropiţi cu agheasmă sunt feriţi de rele şi boli.

În ziua de Bobotează, se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, iar una dintre ele se referă la spălatul rufelor.

Potrivit calendarului ortodox, în zilele cu cruce roşie, biserica interzice orice activitate casnică, astfel că nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și nici nu se fac treburi în gospodărie, potrivit Antena3. 

Potrivit tradiţiei populare, se spune că nu este bine să speli rufe timp de 9 zile după Bobotează, având în vedere că aceasta este ziua în care se sfințesc toate apele.

Însă poți să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele.

La Bobotează se sfinţesc toate apele. Preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce, mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. 

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.



Comentarii Facebook