Duminica 22 Decembrie

Care este diferența ideală de vârstă într-o relație. Șansele de despărțire sunt mult mai mici, potrivit experților


Care este diferența de vârstă ideală între parteneri pentru a asigura succesul unei relații? Aceasta este o întrebare care a stârnit multe controverse, în special în rândul tinerelor generații. În ultimii ani, psihologii au observat o tendință tot mai pronunțată ca femeile să-și aleagă parteneri mai în vârstă. 

Oamenii caută ceea ce își doresc de la un partener, chiar dacă diferența de vârstă este una de 10 sau chiar de 20 de ani, după cum afirmă specialiștii. O diferență prea mare poate sta la baza unor probleme în cuplu.

„Dacă ne raportăm la relaţiile de vârstă, atât timp cât ele sunt de câţiva ani, ele sunt insesizabile. Provocarea apare când avem o diferenţă de 10-15-20 de ani. Primul efect negativ este că nu avem aceleaşi dorinţe, aceleaşi visuri, un altul ar fi în momentul în care partenerul mai vârstnic ar face eforturi să ţină pasul cu cel tânăr şi aici mă refer la aspectul fizic, la vestimentaţie, la preocupări. O altă provocare ar fi atunci când ne introducem partenerul în grupul de prieteni”, a declarat Gabriela Mihalache, psihoterapeut, pentru Observator News.

Nu există, însă, o formulă corectă pentru a determina vârsta ideală a unui partener. Se poate întâmpla, totuși, să apară conflictul dintre generații atunci când diferența de vârstă este prea mare.

În cazul cuplurilor unde diferența de vârstă nu este mai mare de 5 ani, atunci șansele să se despartă sunt de 18%. Dacă diferența este de 10 ani, atunci șansele de despărțire cresc la 39%. Dacă este vorba despre o diferență de vârstă mai mare de 20 de ani, atunci șansele de despărțire ajung la 95%.

Pentru o relație sănătoasă, specialiștii au propus regula de 7 ani. Mai exact, vârsta minimă acceptabilă pentru un partener este determinată de jumătate din vârsta ta plus șapte ani.

Relaţiile de succes sunt cele în care ambii parteneri, indiferent de vârstă, au suficientă maturitate emoţională.

„Se poate crea un echilibru frumos: cel mai matur are tendinţa să fie serios şi are nevoie de stropul de nebunie al celui mai tânăr. Cel mai matur îl poate susţine pe cel mai tânăr să crească, să evolueze", adaugă Gabriela Mihalache, psihoterapeut.

Comentarii Facebook