Duminica 22 Decembrie

Cât rezistă un om fără somn. Ce se întâmplă cu corpul nostru de la o zi la alta, atunci când nu dormim


Cât rezistă un om fără somn? O întrebare asupra căreia oamenii de știință au încercat să se concentreze de-a lungul timpului pentru a ajunge la un răspuns concret. În ciuda experimentelor care s-au făcut este greu de spus însă cât poate rezista un om fără somn. Cu toate astea, putem să analizăm cazul americanului cunoscut că a atins recordul de a nu se odihni o bună perioadă de timp. Ce s-a întâmplat cu organismul lui în acest interval și ce efecte a resimțit de pe lipsa odihnei?

Cât rezistă un om fără somn. De ce e bine să ne odihnim

Cât rezistă un om fără somn? O întrebare la care vom încerca să venim cu răspunsuri și exemple concrete. În primul rând este important de precizat faptul că somnul este esențial pentru organism.

Lipsa odihnei corespunzătoare poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, dar și asupra celei fizice. Primul lucru care trădează acest lucru este felul în care ne resimțim după o noapte în care nu am dormit suficient sau nu am dormit deloc.

Se poate concluziona faptul că în aceste situații randamentul unei persoane este mult mai scăzut. Atunci când nu există o odihnă corespunzătoare, omul nu se mai poate concentra la înalta sa capacitate, energia sa este redusă. Lipsa somnului își lasă amprenta atât la nivel mental, cât și la nivel fizic. Nu mă simt prea bine sau Nu sunt în formă azi sunt câteva dintre stările pe care le transmit persoanele care trec printr-o astfel de situație.

SOMN s. n. Stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme. Aceasta este una dintre explicațiile pe care ni le oferă DEX(Dicționarul Explicativ al Limbii Române).

Așadar, somnul este un proces fiziologic necesar tuturor ființelor vii, esențial pentru redresarea forțelor proprii. În materialul care urmează, puteți descoperi cât rezistă un om fără somn.

Cât rezistă un om fără somn. Recordul atins de Randy Gardner

Dacă ne dorim însă să stabilim un anumit răspuns la această întrebare, atunci putem să aruncăm o privire asupra celor apărute în Cartea Recordurilor, aici unde este menționat numele lui Randy Gardner.

Acesta este omul care a atins recordul în ceea ce privește perioada lungă în care a reușit să rămână treaz. Experimentul a avut loc în 1964, pe când Randy avea 17 ani, cu prilejul unui proiect științific școlar.

El a reușit să reziste fără somn 264 ore, adică circa 11 zile. Ce s-a întâmplat cu organismul lui după acest interval și acest efort uriaș? Ei bine, lipsa somnului a avut consecințe negative asupra sănătății psihice.

Din mențiunile referitoare la acest experiment reiese faptul că, în ziua a 10-a de nesomn, acesta nu mai reușea să facă calcule banale de matematică.

Experimente din acest punct de vedere au avut loc și pe șoareci. Specialiștii de la Universitatea din Chicago obișnuiau să facă cercetări, în anii 80, pe șoareci, iar atunci când animalele ațipeau erau trezite imediat.

După două săptămâni de la inițierea acestui experiment, șoarecii au murit. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu lipsa somnului a cauzat moartea, ci mai degrabă stresul și creșterea tensiunii, deci efectele resimțite în momentul în care erau treziți.

Cercetări în ceea ce privește lipsa somnului s-au făcut și asupra piloților de pe avioanele de vănătoare americane. Studiile oamenilor de știință din Statele Unite ale Americii au arătat faptul că, în lipsa privării de somn, piloții ajungeau într-o stare de delir.

Cât rezistă un om fără somn. Cât e recomandat să dormi

O odihnă corespunzătoare presupune o durată cuprinsă între 7 și 9 ore de somn pe noapte, arată specialiștii. Cu toate astea, durata odihnei corespunzătoare diferă de la o persoană la alta.

Important este să-ți analizezi organismul și să fii atent la semnalele pe care ți le transmite. Atunci, când te trezești obosit deși ai dormit în noaptea respectivă este clar că nu te-ai odihnit suficient de mult și că trebuie să mai lucrezi la unele aspecte. Poate obișnuiești să te culci prea târziu, iar asta își lasă amprenta asupra resurselor tale.

În principiu, un somn odihnitor presupune următoarea clasificare:

-10 – 11 ore la copii;

-8,5 – 9,5 ore la adolescenți;

-7-9 ore la adulți.

Cât rezistă un om fără somn. Ce se întâmplă cu corpul nostru, atunci când nu dormim. Efectele resimțite

Ce se întâmplă cu organismul uman în lipsa somnului? Vom încerca să punctăm efectele resimțite cu care se poate confrunta o persoană care nu se odihnește corespunzător. Ca și concluzie, putem să spunem că organismul se confruntă ca și cum am fi beți.

Important de menționat este faptul că atunci când apar schimbări la nivel psihic, cum ar fi stresul sau o atenție scăzută, pot exista ulterior consecințe negative și din alt punct de vedere.

După 18 ore fără somn. Lipsa odihnei este similară în acest caz cu cel al unui pacient cu un nivel de alcool în sânge de 0.05%.

După 24 de ore fără somn. Se resimte ca și cum în organism ar fi 0.10% alcool în sânge, iar la acest nivel există riscul să vă confruntați cu diverse accidente.

După 36 de ore de nesomn. În acest caz efectele se resimt mult mai puternic. Impactul se remarcă îndeosebi asupra nivelului de stres, dispoziție, apetitului, fiind afectate anumite funcții ale organismului.

După 48 de ore de nesomn. Ajuns în acest stadiu, sistemul imunitar se dezechilibrează. Imunitatea scade.

De regulă, în această situație, oamenii au dificultăți în a mai sta treji și pot ațipi. Ațipeala, care poate dura până la 30 de secunde, este aceeași stare în care  se află creierul ca și în cazul somnului.

După 72 de ore de nesomn. În această situație, nevoia de a dormi este extrem de puternică. După 3 zile de nesomn, consecințele se resimt la nivel emoțional, când individul devine iritat, extrem de stresat. De altfel, judecata acestuia nu mai este ca cea pe care o are atunci când e odihnit. Poate avea halucinații, îi este greu să execute sarcini simple.

Pe termen îndelungat, lipsa somnului poate duce la următoarele efecte:

-tulburări cognitive;

-iritabilitate;

-halucinații;

-paranoia;

-psihoză.

Comentarii Facebook