Cele mai comune mituri despre joburile în IT demontate
Când vine vorba de cele mai căutate joburi, domeniul IT cu siguranţă domină podiumul. Odată cu boom-ul tehnologiei, joburile în acest sector, dar şi-n sectoarele conexe, au atras potenţialii candidaţi cu salarii atractive şi o mulţime de alte beneficii. Fie că ai făcut deja primii paşi în domeniu, fie că te gândeşti să o faci, trebuie să ştii ce poate presupune un astfel de job.
Descoperă mai jos cele mai comune mituri despre joburile în IT, demontate:
Oricine poate lucra în IT
În ultimii ani, domeniul IT a fost din ce în ce mai promovat. Foarte multe companii ce oferă cursuri promovează ideea că oricine poate lucra în IT, doar cu câteva luni de pregătire part-time. În realitate, domeniul IT nu se potriveşte tuturor. Ai nevoie de un set de skilluri de bază, precum şi o bună a înţelegere a principiilor fundamentale din domeniu ca să poţi obţine un job în această sferă.
Cel mai important, trebuie să îţi placă şi să îţi doreşti să înţelegi conceptele pentru a ajunge să stăpâneşti cunoştinţe de IT. Nu alege acest drum doar din dorinţa de a avea un salariu mai mare, ci încearcă să descoperi înainte dacă te atrage.
Trebuie să ştii foarte multă matematică
Este adevărat că matematica stă la baza acestui domeniu, în special când vine vorba de programare. Totuşi, nu ai nevoie de ani de studiu pentru a învăţa anumite programe şi tool-uri. În ziua de azi, foarte multe ramuri ale zonei de IT se pot aprofunda şi fără cunoştinţe avansate de matematică. Desigur, este important să urmezi cursuri sau specializări care să te înveţe principiile de bază.
Cursurile online îţi asigură un job
Un curs online într-o arie a IT-ului nu este niciodată o garanţie că vei obţine un job. Ai nevoie de mult mai mult decât o diplomă de absolvire a unui curs pentru a lucra în zona de IT.
Este de preferat să pui accentul pe cunoştinţe şi proiecte practice dacă îţi doreşti cu adevărat un job. Angajatorii nu se pot baza doar pe o diplomă pentru a-ţi oferi un loc de muncă, ci vor să vadă dacă deţii cunoştinţele necesare pentru a face faţă task-urilor prevăzute în fişa postului.
Atunci când alegi un curs online, studiază curricula, observă exact ce skilluri vei învăţa, în cât timp şi ce proiecte vei putea realiza după finalizarea programului.
Cele mai bune salarii sunt în IT
Din nou, este adevărat că industria IT & tech oferă deseori salarii bune şi peste medie, însă asta nu înseamnă că automat cele mai bune salarii le au exclusiv specialiştii din acest domeniu. Există o mulţime de skilluri valoroase în ziua de azi, care te pot ajuta să obţii venituri peste medie.
Marketingul online, analiza financiară, contabilitatea, consultanta juridică sau de business, toate aceste domenii oferă şi ele salarii bune pentru specialişti. Aşadar, este esenţial să găseşti un domeniu care te atrage şi în care îţi doreşti să faci performanţă.
Poţi lucra de pe orice fel de calculator
Pentru a lucra în IT, în special dacă vrei să începi cu proiecte personale, ai nevoie de un laptop sau calculator performant. Foarte multe programe necesare pentru programare sau analiza de date necesită un procesor de ultima generaţie, o memorie RAM sau SSD pe care te poţi baza şi un display performant.
Dacă vrei cu adevărat să faci primii paşi în IT, investeşte într-un laptop performant, precum Lenovo ThinkPad. Un laptop Lenovo ThinkPad este ideal pentru cursuri sau proiecte IT, dar şi pentru alte activităţi. Poţi să foloseşti ThinkPad-ul pentru jocuri, editare foto-video sau chiar pentru platforme de streaming. Nu doar gama Lenovo ThinkPad este o super alegere, ci şi gama Lenovo Yoga, mai ales dacă vrei un laptop ultraportabil.
Dacă vrei un job în IT, va trebui întâi să descoperi dacă acest domeniu ţi se potriveşte. Mai apoi, vei avea nevoie de o strategie cât mai ancorată în realitate pentru a-ţi îndeplini visul, care să includă atât ore de studiu, cât şi proiecte personale.
10 Comentarii
Reclamă la Lenovo !
@Mihai: si emag
Mai bine te faci mecanic auto sau faiantar. Au acelasi tarif orar ca un programator. Si nu au nspe tehnologii specifice, fiecare angajator cerand ceva diferit. Si care se schimba complet, si la fiecare 5 ani o iau de la zero.
Sau sofer in vest.
@ : Pt. restul de 10%, e absolut normal sa inveti ceva nou in fiecare an si le mai face si placere. Bonusul e ca sa aia scap de prostalaii care s-au bagat in IT doar pt. bani - aia-s concurati acum de indieni:))
CA DEJA AM AUZIT ATATEA VARIANTE DE NICI NU STII CE SA MAI CREZI
@MAI, PANA LA URMA CARE SUNT SALRIILE REALE IN IT?: câțiva câștigă mult, mii de euro, dar cei mai mulți nu trec de 4000 de lei pe lună. E plin de testeri, sysadmini, helpdesk in domeniu, nu doar de programatori, și chiar și printre ei nu au toți salarii impresionante. Sunt câteva excepții care se laudă online mereu cu veniturile exorbitante și astea… Citeste mai departe
skill? tool? task? dar romaneste nu mai stim?
reclama nesemnalizata?
@-: Cu ce te ajuta ca stii cum se zice in romana Task? Ca cu clientul vorbesti in engleza. Si programul il scrii cu nume englezesti la clase si variabile, chiar daca toti de pe proiect sunt romani, si e firma romaneasca. Ca nu se stie cand vin si altii care nu stiu romana.
@ : nu am nimic daca se vorbeste asa intre colegi, dar nu imi place cand se intampla in cercuri mai largi