Duminica 22 Decembrie

Cum poți să împiedici legal o căsătorie. Detaliul care apare clar în lege


Te-ai întrebat vreodată cum poți să împiedici legal o căsătorie? Ei bine, află că nu este atât de simplu precum vedem în filmele americane. Vei avea nevoie de argumente solide în caz că intenționezi să faci asta. Iată detaliul care apare clar în lege.

Ce este căsătoria?

Căsătoria este o uniune legalizată prin care două persoane sau mai mult de doi parteneri (în țările care acceptă poligamia) decid să întemeieze o familie, să trăiască și să își împartă veniturile și bunurile materiale la comun. Prin acest act, se creează o relație de rudenie între familiile persoanelor implicate. Căsătoria reprezintă o instituție în care relațiile interpersonale, de obicei, intime și sexuale, sunt recunoscute în diverse moduri, în funcție de cultura sau subcultura în care are loc.

O astfel de uniune, de multe ori formalizată printr-o ceremonie de nuntă, poate fi, și ea, numită căsătorie. În anumite țări și persoanele de același sex se pot căsători din punct de vedere legal. Din punct de vedere juridic, căsătoria formează o categorie familială în sine, de aceea, soții nu trebuie să aibă niciun fel de rudenie. Împreună vor forma o nouă familie.

Cum poți să împiedici legal o căsătorie

Dacă are cineva ceva de zis, să zică acum sau să tacă pentru vecie” e o frază pe care o auzim foarte des în filmele americane, la scenele în care are loc o căsătorie. Este o întrebare pusă de ofițerul stării civile, în timpul în timpul cununiei. Și dacă te-ai întrebat vreodată dacă și legislația din România există acest aspect, ei bine află că există și la noi opoziția la căsătorie. Așadar, în anumite condiții, se poate împiedica încheierea unei căsătorii.

În Codul civil, la capitolul referitor la încheierea căsătoriei, se regăsește o scurtă prevedere referitoare la opoziția la căsătorie. Așadar, oricine se poate opune ca două persoane să se căsătorească și să împiedice căsătoria, din punct de vedere al legii, doar că trebuie să facă asta în scris și să aibă motive/dovezi concrete.

„Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opoziţia la căsătorie se face numai în scris, cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază”, scrie în Codul civil, potrivit Avocatnet.ro.

Nu merge doar cu „mă opun, pentru că așa vreau eu”

Totuși, cine se opune unei căsătorii nu poate să spună doar „mă opun, pentru că așa vreau eu”. Motivul nu poate fi unul personal, așa cum apare în filme. Opoziția trebuie făcută pe motive obiective, care într-adevăr îi împiedică legal pe cei doi să se căsătorească.

De exemplu, cel care se opune o face pentru că: unul dintre cei doi mai este căsătorit (și căsătoria este încă valabilă), nu are vârsta legală pentru căsătorie, este forțat să se căsătorească și nu o face pentru că dorește sau alte motive dintre cele care împiedică, în mod legal, căsătoria dintre două persoane, potrivit Codului civil.


Comentarii Facebook