Duminica 22 Decembrie

Cum poți scăpa de mucegai? 6 metode simple de curățare


Cum poți scăpa de mucegai? 

Fiind o ciupercă microscopică, mucegaiul se înmulțește prin microspori. Prezența acestuia se datorează de obicei din cauza umezelii și căldurii. Așadar, dacă ai mucegai în casă, trebuie neapărat să știi că acesta este foarte dăunător pentru sănătatea ta.

De ce apare mucegaiul și cum poți scăpa de el?

Cu toate că multe persoane au impresia că termopanele anulează riscul apariției mucegaiului, acest lucru nu este adevărat. Termopanele nu anulează condensul și mucegaiului, ba chiar acest sistem de izolație împiedică aerul de afară să intre în locuința ta. Așadar, mucegaiul poate să apară, în cazul în care camerele nu sunt aerisite.

În continuare, noi va vom spune care sunt principalele cauze pentru care apare mucegaiul și cum putem preveni apariția acestuia.

De ce apare mucegaiul: umiditatea

Principala cauză a apariției mucegaiului este umiditatea. Din cauza unor factori precum aburul din bucătărie, baie sau chiar datorită respirației oamenilor, mucegaiul își poate face apariția. Mai mult de atât, dacă au fost făcute unele renovări toamna târziu și pereții nu au apucat să se usuce, umiditatea din locuința ta va fi sigur peste limita normală.

Temperatura insuficientă

Dacă în locuința ta ai o temperatură cu valori de sub 20 de grade Celsius, toată suprafața interioară (pereți, geamuri, colțurile camerelor) este mai rece decât ar trebui să fie. Așadar, mucegaiul are toate șansele să apară în aceste locuri.

Aerisirea este foarte importantă

Pentru a preveni apariția mucegaiului trebuie să deschizi ferestrele locuinței tale timp de 10 minute. Acesta este modul cel simplu și mai eficient de a preveni umiditatea din casa ta. Cu toate acestea, ferestrele trebuie deschise complet, deoarece aerisirea bruscă este cel mai eficient mod de a schimba complet aerul din casă. În cazul în care geamurile sunt întredeschise, timpul de aerisire este mai mare, iar aerul din casă ar îngheța, așadar există riscul de a apărea condensul. Este indicat să deschizi toate ferestrele din casă, fără a închide ușile dintre încăperi.

Cum cureți mucegaiul?

Mucegaiul poate fi curățat foarte ușor dacă pe pereți este aplicată vopsea lavabilă. Pentru a-i curăța, poți pulveriza suprafețele cu o soluție împotriva mucegaiului și șterge cu un burete sau o cârpă moale, umedă, înmuiată într-o soluție ecologică.

Lumina aprinsă în baie

Deoarece mucegaiul se dezvoltă mai bine în întuneric și umezeală, ar trebui să lași lumina aprinsă pentru câteva minute după fiecare duș, în timp ce se aerisește camera.

Curățenie în bucătărie

De asemenea, stropii de grăsime de pe pereții din bucătărie împreună cu aburul reprezintă un mediu potrivit pentru dezvoltarea mucegaiului. Așadar, pereții, faianța sau gresia din bucătărie trebuie neapărat curățați cu o soluție anti-mucegai.

Vopsele antifungice

Pentru a preveni apariția mucegaiului poți apela la diferite spray-uri sau vopsele anti-mucegai. Potrivit specialiștilor, aditivii speciali din compoziția acestora înlătură efectul, însă nu și cauza. Aceștia blochează, pentru un timp, umezeala și albesc peretele, dar mucegaiul va reapărea până la urmă.

Batoanele congelate

Un mod mai simplu și mai modern este implantarea unor soluții chimice congelate în pereți. Mai exact, este vorba de batoanele antimucegai care fac să dispară igrasia timp de 25 de ani. Acestea sunt ținute în prealabil în congelator, apoi se introduc în găuri practicate în perete. În timp ce se topesc, soluția din batoane se cristalizează, iar zidul, nemaifiind poros, nu mai lasă apa să treacă.



Comentarii Facebook