Cum putem deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare: Testul usturoiului, marele secret al străbunilor
A început sezonul ciupercilor sălbatice. Din ce în ce mai mulți drumeți vor să se bucure de natură și prin culesul de ciuperci din pădurile prin care se plimbă. Tocmai de aceea e bine de știut cum și de unde le culegem. Este important să facem diferența dintre cele comestibile și cele periculoase sau chiar otrăvitoare.
„Dacă tai codița sau ciuperca în două și începe să se învinețească atunci nu e bună de nimic. E otrăvitoare. Nu este comestibilă”, explică un pădurar.
Usturoiul, secretul pentru a deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare
În pădurile din Munţii Poiana Ruscăi sunt numeroase soiuri de ciuperci. Mulţi oameni din zonă ajung acolo să le culeagă, deşi nu ştiu cum să le diferenţieze pe cele bune de cele otrăvitoare. Cunoscătorii au însă un aliat de nădejde: usturoiul.
„Dacă dai cu usturoi pe ele și încep să se închidă la culoare, atunci nu e bune, să o aruncați”, a mai explicat pădurarul. „Sunt ciuperci bune, dar sunt şi ciuperci otrăvitoare, dar fiind foarte atenţi bunicii ne-au învăţat cum să le alegem”, spune o localnică din zona Munții Poiana Ruscăi.
Și ciupercile comestibile pot fi periculoase atunci când cresc în apropierea celor otrăvitoare.
Avertisment: Va atentionam sa nu va bazati pe metoda verificarii ciupercilor cu usturoi. Cea mai sigură metodă de a evita intoxicaţiile rămâne să cumpăraţi ciupercile din magazin.
Consumate corect, acestea reglează tensiunea arterială, întăresc firul de păr şi previn tulburările digestive. România exportă anual sute de tone de ciuperci culese din flora spontană.
1 Comentariu
sper ca toti rrumanii sa faca testul...