Duminica 22 Decembrie

Cum se manifestă depresia postnatală la bărbaţi. 10% dintre cei care devin tătici trec printr-un astfel de episod: „Mi-a fost frică să-i iau în braţe”


Problemele care vin odată cu nașterea unui copil nu sunt resimțite doar de femei. Și tații sunt afectați de nopțile nedormite, schimbarea stilului de viață ori stresul care vine odată cu apariția unui copil în viața de cuplu. Dacă femeile sunt mai predispuse să ceară ajutor, bărbații refuză de cele mai multe ori să meargă la psiholog. 

Bucuria de a fi părinte se transformă din ce în ce mai des în panică, stres și chiar depresie, o spun specialiștii. Nu numai femeile sunt afectate, ci și cei care până la primul copil se cred de neclintit. 

Bărbații sunt afectați de nașterea primului copil, consideră că nu mai au control asupra lucrurilor din jurul lor

Cred că nimeni nu este cu adevărat să fie tată, eu nu m-am simțit pregătit cu toate că aveam destule cunoștințe”, declară un proaspăt tătic, care a devenit părinte în urmă cu șase luni, iar după mai puțin de două luni a început săs simtă că nu mai poate controla situația și a ajuns într-un final la psiholog. 

Un calvar, mie mi-a fost frică să-i iau în braţe până la doi ani. Când îl vedeam atât de micuţ zic Doamen fereşte, îl apuc de mână, îi rup un deget. Nici nu vreau să mă gândesc, pentru mine a fost calvar. Nu ştiam ce mă aşteaptă, am zis că e copil, îl îmbracă mă sa îl spală, gata. Eu nu sunt depresiv, n-am treabă, trec peste orice”, a mai spus tatăl. 

Depresia postanatală la bărbați nu este un mit

Zece la sută dintre bărbații care devin  proaspăt tătici trec printr-un  episod de depresie după nașterea copilului. Partea gravă este că foarte puțini dintre ei merg la un specialist să primească un diagnostic. Psihologii spun că procentul real de bărbați afectați de nașterea primului copil este cu mult mai mare decât se presupune a fi.

Spun că trec printr-o perioadă dificilă, nu ştiu ce să fac, nu mă mai regăsesc.Primul lucru pe care-l acuză este acel fenomen de abndon pe care-l resimte şi lipsa puterii, majoritatea spun sunt epuizat, nu mai pot, nu ştiu ce să fac”, declară un psiholog, potrivit observatornews.ro.

În România nu există niciun program de screening sau de tratament pentru depresiile postnatale. În cazul femeilor, aproximativ două din zece dezvoltă depresie după naştere.


Comentarii Facebook