Duminica 22 Decembrie

De ce 80% dintre dietele pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie


Nutriționiștii explică de ce 80% dintre dietele începute în luna ianuarie eșuează până la mijlocul lunii februarie. Nutriționistul Adina Rusu oferă o serie de sfaturi care ne ajută să urmăm programul alimentar stabilit la începutul fiecărui an. 

Dorinţa de a mânca sănătos sau de a face mai mult sport se numără printre obiectivele pe care le stabilim la începutul fiecărui an. Cu toate acestea, nutriţionistul Adina Rusu afirmă că 80% dintre dietele începute în luna ianuarie eşuează până la mijlocul lunii februarie, fiind un efect al „noului început”.

Motivele care stau la baza acestui eşec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive şi de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alţi factori care ne pot influenţa abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an”, explică aceasta. 

Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai uşor să adăugăm un comportament nou, decât să scăpăm brusc de unul vechi”, mai spune Adina Rusu. 

Ce este „oboseala de dietă”

Nutriționiștii avertizează că decizia bruscă de eliminare a obiceiurilor nesănătoase nu este indicată, fiind de cele mai multe ori, de scurtă durată. „Schimbările bruşte pot duce rapid la 'oboseala de dietă' şi la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. Este, astfel, indicat ca, la început, să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferenţă foarte mare şi corectarea alimentaţiei se va realiza treptat, fără a ne obosi”, a mai adăugat Adina Rusu.

O soluţie ideală, spune Adina Rusu, este creşterea consumului zilnic de legume crude sau preparate termic.

Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz şi la cină, când cel puţin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase”, a explicat Adina Rusu.

Totodată, Adina Rusu le recomandă oamenilor să completeze un jurnal, astfel încât să-şi păstreze motivaţia pentru atingerea ţelurilor, dar şi pentru a monitoriza alegerile alimentare pe care le fac în fiecare zi.


Comentarii Facebook