Eficiență în folosire - cea mai importantă caracteristică a aparatelor de bucătărie
Plita este cel mai folosit element și principalul aparat de gătit dintr-o bucătărie. Totuși, există anumite dispozitive ajutătoare, care fac gătitul mai ușor și mai eficient. Acestea sunt necesare, deoarece timpul este o resursă limitată. Totodată, poți să îmbunătățești calitatea preparatului folosind anumite dispozitive. De exemplu, atunci când prepari guacamole, este recomandat să folosești un mixer vertical, deoarece face compoziția omogenă.
Există câteva aparate de bază care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. În acest articol vom enumera aceste dispozitive și vom da detalii despre motivele pentru care te vor ajuta în bucătărie.
1. Friteuza
De fiecare dată când îți dorești să prăjești un preparat, friteuza face procesul mai eficient și mai convenabil. Trebuie doar să așezi conținutul în spațiul dedicat prăjirii și să lași aparatul să își facă treaba. În general, dispozitivul scoate un sunet când mâncarea este gata, iar tu doar trebuie să te bucuri de aceasta. Dacă vrei să achiziționezi o friteuză, este foarte important de reținut că există două tipuri în funcție de modul de funcționare: friteuză cu aer cald și friteuză cu ulei.
a. Friteuză cu aer cald
Acest tip de friteuză se folosește pentru a prepara alimentele într-un mod mai sănătos deoarece necesită foarte puțin ulei sau chiar deloc. Aparatul funcționează într-un mod similar cuptorului electric. Aerul cald din friteuza este eliberat din mai multe direcții, iar alimentul se gătește ca rezultat al expunerii la acesta. Aerul fierbinte circulă într-un mod rapid în coșul friteuzei, lucru care face posibilă gătirea fără ulei. Anumite preparate necesită o cantitate mică de ulei pentru a nu se lipi. Totuși, acest model de friteuză are un mare avantaj față de cuptorul electric: portabilitatea. Având dimensiuni mici, friteuza cu aer cald poate fi foarte ușor transportată și mutată în funcție de nevoile tale.
Un alt avantaj este modul de operare. Friteuza oferă posibilitatea de preparare rapidă a alimentelor, fie congelate, fie proaspete. Acestea trebuie așezate în coșul dispozitivului, apoi trebuie să setezi timpul de funcționare și temperatura dorită. Aparatul te anunță când mâncarea este gătită.
O friteuză cu aer cald este foarte folositoare pentru familiile mai mici. Dispozitivul prepară mâncarea eficient, însă spațiul de preparare este redus, așadar în cazul unei mese mai mari, friteuza nu este suficientă. De asemenea, acest tip de aparate mai au un minus, anume prețul.
b. Friteuză cu ulei
Aceasta este varianta clasică de friteuză. Modelul cu ulei funcționează într-un mod similar celui cu aer cald. Uleiul trebuie încălzit în prealabil, alimentele puse în coș, iar după ce uleiul a ajuns la temperatura setată, coșul trebuie scufundat. Aștepți prepararea alimentelor, iar la final așezi coșul pe suportul pentru stoarcere, pentru a scăpa de uleiul care rămâne pe alimente. Uleiul are aceeași temperatură peste tot, astfel alimentele se gătesc uniform.
Deși uleiul din friteuză poate fi folosit pentru mai multe prăjiri, este recomandată schimbarea regulată a acestuia. În timpul prăjirii se poate forma acrilamida, o substanță dăunătoare corpului. Prin schimbarea în repetate rânduri a uleiului, procesul de gătire devine automat mai costisitor, direct proporțional cu numărul de schimbări.
Marca Tefal este recunoscută pentru producerea aparatelor de calitate, la un preț bun. Fie că îți dorești modelul care funcționează cu ulei, fie cel cu aer cald, o variantă sigură este friteuza Tefal.
2. Mixer vertical
Mixerul vertical este un aparat foarte util în orice bucătărie. Are dimensiuni mici și este ușor de folosit și curățat. Este foarte util pentru a pregăti supe cremă, sosuri, hummus, aluat de clătite sau orice alt preparat care necesită amestecare și tăiere. Mixerul vertical este dotat cu niște lame la capăt, acționate de un corp principal. Lamele pot fi schimbate cu alte accesorii pentru prepara alte feluri.
Atunci când vrei să achiziționezi un astfel de mixer, este foarte important ca acesta să aibă mai multe trepte de viteză, iar motorul aparatului să fie cât mai mare.
3. Robot de bucătărie
Acest dispozitiv este foarte asemănător blenderului, însă nu necesită lichide pentru a mărunți alimentele. Robotul este folosit pentru a presa, mărunți, tăia sau felia alimente într-un timp foarte scurt. Dispozitivele vin cu diferite accesorii, care permit și frământatul aluatului sau bătutul albușurilor.
Aspectele importante la care trebuie să fii atent înainte de cumpărarea unui robot de bucatarie sunt puterea, consumul de energie, dimensiunea, accesoriile, treptele de viteză și capacitatea bolului sau vaselor în care acesta acționează. Gândește-te la ce preparate îl vei folosi și caută un robot care să se potrivească stilului tău de gătit.
Este important ca toate aparatele de bucătărie pe care le cumperi să aibă garanție. Verifică acest lucru, deoarece anumite modele au probleme din fabrică, iar repararea lor sau schimbarea produsului este mult mai ușoară cu o garanție. De asemenea, dacă produsul se strică la o vreme după folosire, cei care se ocupă de repararea lui înlocuiesc piesele defecte cu unele originale, fără a fi nevoit să plătești pentru reparații.
0 Comentarii