Duminica 22 Decembrie

Friteuză fără ulei: cum funcționează și dacă sunt mai sănătoase decât alternativele clasice



Față de alimentele în sine, unul dintre lucrurile care afectează cel mai mult cantitatea de calorii pe care le consumăm și cât de sănătoase sunt alimentele noastre este modul în care le preparăm. Una dintre cele mai puțin sănătoase, dar cele mai utilizate forme de gătit este prăjirea. De obicei, pentru a prăji, folosim cantități mari de ulei pe care le încălzim la temperaturi ridicate. Aceste alimente absorb aproximativ 10% din greutatea lor în ulei sau grăsimi, crescând caloriile pe care le consumăm. Prin urmare, găsirea unei metode de prăjire fără a folosi ulei pare o utopie, dar nu este. În prezent, putem găsi pe piață friteuze fără ulei care ne ajută să gătim mai sănătos. Vedeti gama de friteuze pe emag.

Cum funcționează

Ideea acestor friteuze este mai simplă decât poate părea. În ciuda faptului că sunt friteuze, ele funcționează de fapt ca cuptoarele electrice mici. Ceea ce fac este să combine grătarul cu aerul fierbinte care circulă cu viteză mare. Aerul acesta prăjește mâncarea.

În general, va trebui să folosim câteva picături de ulei, pentru a putea prăji mâncarea, dar cantitatea este foarte mică. Timpul necesar fiecărui aliment pentru a se găti va varia puțin, dar acestea sunt în jur de 10-15 minute. În orice caz, rezultatul final este mai sănătos decât dacă ne-am prăji în mod normal mâncarea. Rezultatul este diferit, deoarece se pierde un pic din textura crocantă și se pierde și aroma dată de ulei, dar este gustos și scăpăm de grăsimi.

La ce să fii atent când alegi o friteuză

Capacitatea friteuzei

Există pe piață friteuze de diferite capacități. În funcție de câți membri suntem acasă sau de câți oameni vom hrăni utilizând friteuza, vom avea nevoie de o capacitate diferită. În prezent, putem găsi pe piață friteuze cu o capacitate cuprinsă între unu și cinci litri.

Diferitele puteri

Circulația aerului fierbinte care permite prepararea alimentelor este dată grație motoarelor pe care le au aceste friteuze. În funcție de model, motoarele vor avea o putere diferită. În principiu, cu cât este mai mare puterea, cu atât mai puțin timp va lua friteuza pentru a găti. Putem găsi motoare cu putere de la 600 wați la 2.000 wați. Oricum ar fi, va dura întotdeauna puțin mai mult decât dacă prăjim normal.

Câte funcții are

Deși majoritatea prăjitoarelor au funcții comune, precum prăjirea, gătitul sau coacerea, putem găsi unele friteuze fără ulei care au și alte opțiuni. Ne-ar putea interesa să avem un temporizator, reglarea temperaturii, oprirea automată sau alte funcții suplimentare.

Ce poți găti într-o friteuză

O friteuză cu aer poate găti aproape orice ai prăji în mod normal în ulei, cum ar fi:

  • Pui, inclusiv chicken fingers și nuggets
  • Legume
  • Inele de ceapă și cartofi prăjiți
  • Mozarella sticks
  • Peşte
  • Pizza
  • Gogoși

Sunt mai sănătoase?

Comparativ cu celelalte tipuri de prăjire, cea cu aer este mai sănătoasă decât prăjirea în ulei. Reduce caloriile cu 70% și până la 80% și are mult mai puține grăsimi. Această metodă de gătit ar putea reduce și unele dintre celelalte efecte nocive ale prăjirii uleiului. Reacția care se întâmplă atunci când prăjiți cartofi sau alte alimente cu amidon în ulei face ca acrilamida chimică să se producă, care este în strânsă legătură cu șansele mai mari de a face cancer. Un studiu arată că prăjirea cu aer scade cantitatea de acrilamidă din cartofii prăjiți cu 90%.

Unele lucrurile despre prăjirea cu aer s-ar putea să nu fie benefice pentru dumneavoastră, totuși. Într-un studiu, prăjirea cu aer a peștelui a crescut cantitatea de substanță numită colesterol oxidat. Colesterolul oxidat se formează atunci când colesterolul din carne sau pește se descompune în timpul gătitului. Studiile fac legătura între aceste substanțe și bolile coronariene, întărirea arterelor, cancerul și alte boli.

Cântăriți-vă opțiunile și alegeți o friteuză potrivită pentru stilul dumneavoastră de viață și ceea ce doriți să preparați. Nici friteuza clasică și nici cea cu aer nu sunt periculoase dacă nu abuzăm de acestea.

Comentarii Facebook