Miercuri 18 Decembrie

Greșeala pe care mulți români o fac la plajă: Cei care merg pe litoral plătesc pentru asta și puțini știu că e ilegal


Românii trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice atunci când merg la mare. De la locul de parcare, până la cazare, masă, închiriatul șezlongului și al umbrelei, și multe altele. Comecianții și administratorii plajelor ar face orice pentru a scoate cât mai mulți bani de la turiști, însă românii trebuie să știe clar ce drepturi au la plajă și pentru ce nu ar trebui să plătească niciodată

Care e greșeala pe care mulți români o fac atunci când merg pe plajă

Românii scot din buzunar chiar și câteva sute de lei pentru a petrece o zi la plajă în mijlocul sezonului estival. Toate serviciile sunt din ce în ce mai scumpe, iar cei care administrează anumite sectoare de plajă ar face orice pentru a obține tot mai muli bani din partea celor care aleg să se relaxeze la malul mării. De asemenea, este cunoscut faptul că pentru a folosi toaleta sau dușurile amplasate pe plajă se percepe o taxă

Turiștii plătesc pentru a-și face nevoile

Turiștii plătesc câțiva lei pentru aceste servicii, deși taxele astfel percepute sunt ilegale. Asociația Pro Consumatori atrage atenția că nu ar trebui să vă mai lăsați păcăliți și să nu mai dați bani pentru a folosi toaleta, dușul sau vestiarul de pe plajă.

Accesul la grupul sanitar de pe plajă este gratis!!! Legislația îi obligă pe operatorii de plajă să ne ofere gratis servicii de plajă, cum ar fi accesul la un grup sanitar racordat la canalizare și apă curentă, accesul gratis la duș și accesul gratis la o cabină de schimbare a vestimentației!”, au transmis cei de la APC pe pagina lor oficială de Facebook. 

wc litoral.PNG

Plaja este domeniu public, iar unii cer 200 de lei pentru a-ți așeza prosopul pe nisip

Reprezentanții Asociației derulează în acest sezon estival o campanie de informare a turiștilor, tocmai pentru a evita ca aceștia să cadă în plasa celor dornici de a se îmbogăți prin mijloace ilegale.

În urmă cu câteva săptămâni, în mediul online a circulat intens informația potrivit căreia un administrator de plajă privată a început să închirieze fâșia de nisip din fața primului rând de șezlonguri celor care vor să facă plajă pe cearșaf. Tariful exorbitant cerut (200 de lei pentru un cearșaf de 1.4 x 2 m) i-a făcut pe cei de la Asociația Pro Consumatori să reacționeze, aceștia transmițând că: „Unii operatori de plajă încalcă legea prin astfel de taxe! Cu siguranță vă întrebați ce instituție ar trebui să sancționeze astfel de derapaje!”, au spus cei de la asociația APC. 

Fiecare operator este obligat să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip

Potrivit ordinului nr. 1204/2010 pentru aprobarea Nornelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, astfel de taxe sunt interzise pentru cei care fac plaja pe cearceaf, fiecare operator de plajă este obligat ca din suprafața de plajă pentru care a obținut drept de folosință pentru o perioadă determinată de la un an la șapte ani, să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip, în așa fel încât această suprafață să nu se suprapună cu zona destinată amplasării sezlongurilor, iar o latură a acestei suprafețe să reprezinte limita dinspre apă a plajei!”, au mai declarat reprezentanții APC. 

Totodată, suprafața delimitată pentru plaja pe nisip trebuie să fie semnalizată prin intermediul unei plăcuțe pentru a atrage atenția turiștilor de pe plajă! Echipa APC a constatat că una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip!”

Comentarii Facebook