Moș Nicolae: Care este povestea nuielușei pe care o lasă Moșul în ghetuțe
Copiii au grijă ca în seara zilei de 5 decembrie să își lustruiască ghetuțele așteptându-l pe Moș Nicolae care va trece pe la ei să le aducă celor cuminți daruri, dar și o nuielușă celor neascultători. Sfântul Nicolae, supranumit și „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei, este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății și este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie să își lustruiască ghetuțele, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de păinți și de bunici. Se crede că pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau neascultător.
De unde vine legenda lui Moș Nicolae
Dar, de unde vine legenda lui Moş Nicolae cu nuiaua? Se spune că Sfântul Nicolae i-ar fi dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a batjocori cele bisericești și astfel a rămas obiceiul ca Moș Niculae să le pună copiilor mai neascultători nu doar daruri în ghetuțe, ci și o nuielușă.
Tradiția spune că nuielușa, care trebuie să fie de măr, se pune în apă, iar dacă înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul te-a iertat.
2 Comentarii
Mos Nicolae e sarbatoarea primei zile in care soarele apune mai tarziu in Atena.
Boboteaza e sarbatoarea primei zile in care soarele rasare mai devreme in Atena.
Sarbatorile astea, care aveau un insemnamant concret, au fost deturnate de obiceiurile crestine puse in aceasi zi, ca atunci era zi libera.
https://sunrise.maplogs.com/athens_greece.86.html
Kkturi păgâne cu marketingul modern