Duminica 24 Noiembrie

„Nu am vrut să particip pentru că nu voiam să fiu rănită”. O adolescentă și-a rupt gâtul în urma unei provocări de pe TikTok


O adolescentă care și-a rupt gâtul încercând o provocare care circula pe TikTok, a lansat un mesaj prin care previne tinerii și îi roagă să nu mai urmeze toate lucrurile care devin populare în mediul online.

Sarah Platt, pe atunci în vârstă de 16 ani, se întrecea cu prietenii la un turneu de hochei, când prietenii ei au îndemnat-o să încerce provocarea „skull breaker”, cândva foarte populară pe rețeaua de socializare, relatează Mirror.

Tânăra a suferit răni grave, în urma provocării văzute pe TikTok

Dar, în timp ce prietenii ei au scăpat nevătămați, tânăra a fost dusă de urgență la spital, fără să își simtă piciorul drept, după ce a aterizat pe gât. „A fost doar o prostie care exista în acel moment. Ne-am gândit că a face TikTok ar fi distractiv și amuzant, dar nu am vrut cu adevărat să particip pentru că pur și simplu nu voiam să fiu rănită. Am cedat totuși la insistențele prietenilor”, a spus Sarah.

La spital, medicii au descoperit că avea vertebrele T5 și trei oase din zona gâtului rupte. Acum are 18 ani și, din fericire, este sănătoasă. Cu toate acestea, Sarah suferă în continuare complicații care au dezvoltat în timp sindromul de tahicardie posturală, o boală care o face să leșine. „Încerc să îi fac pe oameni să conștientizeze că nu e în regulă să facă lucruri de genul acesta. Este important să știi când să re oprești, mai ales când ști că cineva s-ar putea răni”, a adăugat adolescenta. „Ea a fost unul dintre cei norocoși, nu toți scapă cu viață din astfel de incidente groaznice. Slavă Domnului că este în viață, însă, trebuie să ne confruntăm cu alte complicații ca urmare a unei provocări prostești”, a spus mama fetei, Jame Platt. 

sarah 1.jpg

Părinții trebuie să fie foarte atenți la ce fel de conținut „consumă” copiii lor

Expertul în siguranță online, John Staines, un fost ofițer de poliție, a vorbit despre copiii de până în șase ani, care au văzut provocări periculoase online. „Părinții cred că TikTok este plin de dansuri fericite și nu își dau seama că există o latură mai întunecată. Oamenii dau vina pe TikTok, dar cei care manageriază aplicația au miliarde de utilizatori și nu pot viziona toate videoclipurile pentru a le tria. Nici cei mai buni algoritmi din lume nu ar putea face asta. Cu toate platformele de social media, părintele trebuie să fie atent. Și copilul trebuie să poată vorbi cu părinții” , a spus el.

Avertizara specialiștilor vine după un caz similar care s-a soldat cu moartea unui copil

Avertismentele vin după ce mama îndurerată a lui Archie Battersbee, Hollie Dance, a acuzat șefii rețelelor de socializare că nu au reușit să prevină și să abordeze cum trebuie provocările mortale din online. Ea crede că fiul ei încerca „provocarea blackout”, în care oamenii se sufocă până leșină, când a fost găsit cu o sfoară în jurul gâtului, în aprilie.

Tânărul de 12 ani nu și-a recăpătat niciodată cunoștința și a murit la începutul acestei luni, după ce o instanță a decis că ar trebui deconectat de la aparate. Hollie, în vârstă de 46 de ani, consideră că Archie nu este singura victimă, pe fondul susținerii că 82 de decese au fost legate de provocari periculoase.

archie.jpg

Ce declară compania TikTok despre incidentele periculoase

Nimic nu este mai important pentru noi decât siguranța și bunăstarea comunității noastre, și în special a utilizatorilor noștri adolescenți. TikTok este o platformă strict pentru vârste 13+, iar regulile comunității noastre clarifică faptul că nu tolerăm un conținut care promovează acte periculoase care pot duce la vătămări. Anul trecut am lansat un proiect global major pentru a afla despre nuanțele acestui subiect și de atunci am făcut o serie de pași proactivi, pentru a ne proteja în continuare comunitatea și pentru a o educa despre cum să interacționeze în siguranță cu ceea ce văd online”, a declarta un purtător de cuvânt al TikTok.


Comentarii Facebook