Ora de iarnă 2024. Când dăm ora înapoi și cum se adaptează organismul la schimbarea orei
În fiecare toamnă, românii se pregătesc pentru o mică schimbare în rutina lor zilnică. Se apropie momentul când vom trece la ora de iarnă și ne vom bucura de o oră în plus de somn. Cum ne afectează acest lucru, explică specialiștii în Somnologie.
În noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună, se trece la ora de iarnă 2024. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.
La nivel mondial, se observă o mișcare spre renunțarea la această practică. Aproximativ 60% din țările lumii au eliminat deja schimbarea sezonieră a orei. Totuși, Uniunea Europeană, inclusiv România, menține deocamdată acest sistem.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
„Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sanatate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca și chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămâna”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.
Pentru o acomodare mai ușoară a organismului și pentru a nu resimți decalajul orar, se poate face o schimbare treptată a programului de somn din timpul săptămânii, înainte de schimbarea orei din luna octombrie, cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi.
0 Comentarii