Perseidele, cel mai superb eveniment astronomic din această vară. Când poate fi văzută ploaia de stele căzătoare în Cluj


Pasionații de univers și cosmos vor avea ocazia să observe Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din această vară, alături de alți doritori, timp de două nopți. 

Perseidele sunt active cel mai mult în perioada 17 iulie - 24 august.

Perseidele pot fi urmărite cel mai bine din afara orașului, de la munte sau din zone cu cât mai puțină poluare luminoasă. În acest an pasionații pot participa alături de alți oameni la un eveniment dedicat vizonării ploii de stele. 

Participanții sunt sfătuiți, de către organizatori, să vină cu mașinile personale, să aducă echipament adecvat pentru camping și fotografiere și să folosească lanterne cu lumină roșie pentru a nu perturba adaptarea ochilor la întuneric.

,,Mergem să admirăm și să fotografiem împreună Perseidele de la cer bun, mai departe de poluarea luminoasă a orașelor.

Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă duminică 12 august dar pe timp de zi. Asta înseamnă că vom avea spectacol pe cer două nopți: duminică noaptea 11/12 și luni noaptea 12/13 august.

 În prima noapte (duminică 11 spre 12 august) o să fim la Panorama Sălciua Dumești, jud Alba, aproximativ 1,5 ore de Cluj Napoca.

De ce aici? Pentru că este suficient de departe de localități încât să nu ne afecteze lumina artificială și să vedem cât mai mulți meteori.

50, 60 de meteori pe oră pot fi observați de publicul larg in aceste condiții. Altfel o să se vadă doar cei mai luminoși.

Se vine cu mașinile personale. Unii se întorc acasă, altii rămân să doarmă in cort. Fiecare cum dorește.

În cea de-a doua noapte (luni 12 spre 13 august) vom fi mai aproape de Cluj, după Sălciua spre lacul Micești.

Este mai comod si mai aproape dar cerul este mult mai slab așa că avem plusuri și minusuri.

Sfaturi pentru observarea meteorilor:

Întinși pe o pătură, pe un șezlong, pe un scaun poate, cu ochii liberi și o privire cât mai largă. Deci fără instrumente. Perseidele vin din constelația Perseu dar ele pot cădea oriunde pe cer.

Sfaturi pentru fotografierea meteorilor:

Se poate face astrofotografie cam cu orice cameră care știe expunere lungă. E important să aveți și un obiectiv de câmp larg ca să surprindeți o zona de cer cât mai mare.

Setări aproximative: 20, 25 secunde expunere, iso 3200 - 4000, diafragma deschisa maxim (f1,4, 2.8, 3.5 depinde care e maxim la fiecare), focalizare manuala.

Neaparat trepied. Trebuie sa stea fixă camera nemișcata in timpul expunerii.

Se poate fotografia si cu telefonul in night mode sau modul Pro. Cam aceleași setări ca mai sus. La fel, trepied neaparat.

Important de știut - recomandări și sfaturi

  •  Să aveți lanterne cu lumină roșie. Orice lumină albă strică adaptarea ochilor la întuneric.
  • Să aveți și haine mai groase, bocanci de munte, apă, alimente. Fiecare ce si cum preferă.
  •  Nu se oferă transport
  • Nu se oferă cazare (MERGEM IN CAMP DESCHIS)
  • Evenimentul nu este organizat de nimeni: este la nivel de informare si se vine pe cont propriu
  • Nu este un workshop
  • Nu se oferă asistență decât basic si în limita disponibilității.

***Bonus: Va fi prezent un telescop prin care ne vom uita la planete, galaxii, nebuloase si roiuri de stele, printre perseide 

Oricine se poate uita absolut GRATIS.

Evenimentul este la liber și absolut GRATUIT. Ne strângem prieteni sau pur si simplu pasionați si curioși de cerul de noapte.

Perseidele sunt active în fiecare an în perioada 17 iulie - 24 august, acestea fiind produse de cometa 109P/Swift-Tuttle, care are o perioadă orbitală de 133 de ani.

Rata orară zenitală (ZHR) a curentului de meteori Perseide este 100. Aceasta valoare este mai mult teoretică, însemnând că un observator experimentat care are parte de un cer bun (fără poluare luminoasă) și cu radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide într-o oră. Acestea sunt condiții ideale, imposibil de atins. Practic, în condiții de cer senin în perioada maximului, se vor putea observa un număr de 40-50 de meteori într-o oră, adică, în medie, un meteor la 1-2 minute. Fiind vorba despre meteori, surprize pot apărea oricând. Este posibil ca pe parcursul nopții să existe perioade de liniște (minute bune fără niciun meteor), dar și perioade activitate puternică (câțiva meteori într-un interval de 1-2 minute),, se arată în descrierea evenimentului


Comentarii Facebook