Duminica 22 Decembrie

Sfânta Maria Mică: Istorie, tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Ce e bine să nu faci în această zi


Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie, este sărbătorită pe 8 septembrie atât de către biserica ortodoxă, cât și de cea catolică. 

Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și, în același timp, cea mai mare sărbătoare a toamnei. În această zi, credincioșii merg la biserică, de dimineață, pentru a asculta slujba și pentru a se închina la icoana Maicii Domnului. 

Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie, Intrarea în biserică – 21 noiembrie, Buna Vestire – 25 martie și Adormirea Maicii Domnului – 15 august, sunt cele patru sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria. 

Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Părinţii ei, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un copil. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Conform tradiţiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.

Etimologia numelui Maria 

Potrivit statisticii, în ţara noastră, peste 1,8 milioane de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin. Maria inseamna picatura, mare.

Cei care vor sa afle semnificatia numelui Maria trebuie sa ii cunoasca si istoria. Extrem de raspandit la evrei in epoca lui Iisus Christos, prenumele Maria a fost adoptat apoi de poporul judeo-crestin, cu cultul Fecioarei Maria, mama Mantuitorului. In Evul Mediu acest prenume s-a bucurat de un succes fulgurant in intreaga Europa si numeroase au fost reginele Frantei care au purtat acest nume. Numerosi parinti crestini au oferit acest nume fetelor lor. In anii 80 numeroase au fost fetele care au purtat numele de Maria. Chiar daca actualmente nu este un prenume atat de popular, Maria inca se mai afla in topul 100 al celor mai frumoase si mai populare prenume.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. De asemenea, se spune că din această zi, toate apele lumii se răcesc și nu mai sunt bune de scăldat. 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călatoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. 

De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă. Este ziua în care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coajă ulmilor şi se da startul târguilor şi iarmaroacelor de toamna.

Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfânta. Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile riscă să atragă asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.


Comentarii Facebook