Miercuri 25 Decembrie

Soţul este rudă de gradul 1? Ce spune Codul Civil, mulţi români sunt confuzi când vorbesc despre gradul de rudenie


Mulți români sunt confuzi când trebuie să analizeze gradul de rudenie care există între două persoane. Încercăm să facem lumină în acest caz, pentru că o mai bună înțelegere a acestui lucru ne ajută să înțelegem mai bine și anumite probleme legislative pe care le avem. Multe persoane consideră că soțul/soția ne este rudă de gradul 1, acest lucru însă nu este adevărat.

Astfel, am plecat de la premisa pe care ne-au transmis-o specialiştii, respectiv că gradul de rudenie presupune, practic, o legătură de sânge. Ceea ce înseamnă că soţul şi soţia nu sunt rude, chiar dacă se mai foloseşte noţiunea de rudă prin alianţă. De asemenea, soţul sau soţia nu este rudă cu rudele celuilalt. Legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ se numeşte afinitate, conform Codului Civil, „rudele soţului fiind, în aceeaşi linie şi acelaşi grad, afinii celuilalt soţ".

Care sunt rudele de gradul 1, conform Codului Civil

Ei bine, rudele de gradul 1 sunt cele unde există o legătură de sânge directă. Ceea ce înseamnă că rudele de gradul 1 sunt părinţii şi copiii. Mama şi tata ne sunt rude de gradul 1 şi, eventual, copiii noştri ne sunt, de asemenea, rude de gradul 1. În total se vorbeşte de până la nouă grade de rudenie, dacă implicăm tot felul de veri, unchi, mătuşi, nepoţi de frate, strănepoţi de frate, veri primari, strănepoţi de văr, etc. 

Principalele grade de rudenie care urmează după cele de gradul 1 sunt cele de gradul 2, unde avem nepoţi, bunici, fraţi, surori, şi cele de gradul 3, unde avem strănepoţi, străbunici, unchi, mătuşi şi nepoţi de frate.

Ce drepturi au rudele de gradul 1

Dintre drepturile pe care le au rudele de gradul 1 reamintim că salariaţii beneficiază de zile libere plătite în cazul unor evenimente deosebite ce vizează rudele de gradul 1. De asemenea, putem vorbi despre o prioritate în ceea ce priveşte moştenirea, în cazul rudelor de gradul 1.

Comentarii Facebook