Vineri 27 Decembrie

VIDEO - Cum sună o gaură neagră: NASA a publicat un clip audio cu undele sonore emise de centrul unui roi de galaxii


NASA a publicat duminică, 21 august, un clip audio care reprezintă undele sonore emise de gaura neagră enormă aflată în centrul roiului de galaxii Perseus la 200 de milioane de ani lumină depărtare, scrie The Guardian

Gaura neagră din centrul roiului de galaxii Perseus a fost asociată cu un sunet încă din 2003. Astronomii au descoperit că valurile de presiune emise de gaura neagră provoacă unde în gazul fierbinte al roiului care puteau fi „traduse” într-o notă muzicală pe care oamenii nu o pot auzi întrucât este cu 57 de octave sub nota do. 

Sunetul este editat astfel încât să poată fi receptat de simțul nostru auditiv. NASA l-a amestecat cu „alte date” și l-a amplificat, spunând că ideea că în spațiu nu există sunet este complet greșită. 

Greșeala „vine de la faptul că majoritatea spațiului este un vid care nu permite undelor sonore să se deplaseze”, a scris NASA într-un mesaj pe Twitter. „Un roi de galaxii are așa de mult gaz încât am putut să captăm un sunet real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date pentru a auzi o gaură neagră!

„Cumva știai că o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare”

Despre clipul postat de NASA, care sună ca un mârâit cosmic sau un tunel prin care bate un vânt înfricoșător, mulți au spus că este exact cum și-au imaginat că o gaură neagră supermasivă ar putea să sune.

Alții și-au amintit de scene din filmele horror la auzul găurii negre. „Cumva știai că o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare și nu ca valurile calme ale oceanului”. 

Un internaut a făcut referire la filmul științificp-fantastic „Event Horizon” și la horror-ul „Silent Hill”, pe când altul a spus că sună ca melodia „Echoes”, cântată de Pink Floyd. Un alt internaut a sugerat în glumă că aceasta ar  putea fi noua melodie a cântăreței islandeze Björk.

Sunetul a fost înregistrat în luna mai de Observatorul NASA Chandra X-ray.


Comentarii Facebook