Miercuri 18 Decembrie

VIDEO - Vlăduța Lupău îi jignește pe romi. Artista iubită de comunitatea romă folosește clasicul text cu iz rasist


Îndrăgita cântăreață Vlăduța Lupău, apreciată deopotrivă de români, romi și maghiari, a avut o ieșire ce poate fi catalogată drept discriminatorie față de întreaga etnie. Nimeni nu a mai auzit-o până acum să spună lucruri urâte despre o etnie, iar acum i-a scăpat porumbelul, cu mare lejeritate.

Vlăduța Lupău urmează să fie mamă și se afla la un mall din Cluj-Napoca, unde i-a dat telefonul ei foarte scump unui copil să se joace, probabil pentru a sta cuminte. 

Când a revenit, extrem de calmă și jovială, a spus: ”Nu ți l-au cerut țiganii?”, ca și când este normal că dacă un lucru este furat, romii să facă acest lucru. Acest gen de gândire vine într-un șir de stereotipii despre comunitatea romă, care este acuzată des de mult rele din societate, de multe ori pe nedrept. 

În folclorul românesc sintagme precum "te îneci ca țiganul la mal", "țiganu-i tot țigan", "s-a deprins ca țiganul cu scânteia","dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură" și altele care portretizează aproape invariabil romii într-o lumină negativă sau comportă un sens peiorativ sunt frecvent întâlnite”, scrie Gelu Duminică, sociolog și activist român de etnie romă, profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

Romii: Romii fură sau romii cerşesc sunt prejudecăți rasiste

Deseori auzim în stradă, la spital sau la şcoală că romii fură sau romii cerşesc. Poftim!!! Acestea sunt prejudecăţile despre romi. O dată am auzit că romii fură/cerşesc, a doua oară am ascultat la radio că 2 romi au furat/cerşit, a treia oara un politician face declarţii vizavi de această temă. Putem să-i spunem bun venit în inima şi creierul nostru prejudecatei „romii sunt hoţi/cerşetori”. Avem o „achiziţie nouă”, deci mergem mai departe: etichetăm. Etichetăm nu numai vecinul rom că e furător/cerşetor, dar şi pe colegul de clasa rom, şi pe toţi romii de la Soroca care şi-au construit case frumoase că probabil au furat sau au cerşit. Am etichetat…ok…ne simţim bine, deoarece suntem parte a majorităţii, nu minoritate! Trecem la următoarea etapă: discriminăm. Discriminarea este un tratament diferenţiat aplicat către o persoană/grup de persoane/comunitate, care încalcă sau limitează drepturile acestora, fără o justificare rezonabilă şi este bazat pe diferite criterii. Considerînd că romii fură/cerşesc începem să-i discriminăm: limităm accesul lor la disco deoarece romii pot fi potenţiali hoţi, cînd se comite un furt presupunem că romii au comis actul şi îi arestăm etc. Este un lanţ de tip deschis, care şi-a păstrat forma medievală şi care este promovat în continuare de către membrii societăţii majoritare”, scrie Vocea Romilor.

Comentarii Facebook