Vineri 15 Noiembrie

Borș tradițional - Borș cu buruieni de post


Borș cu buruieni se face numai vara când sunt verdețuri multe, în postul Sfântului Petrului. 

Este o mâncare de post și se face așa: se pune într-o oală borș crud, potrivindu-se după gust și se pune oala la foc. În ea se pun, când borșul fierbe: foi de ceapă, pătrunjel, mărar, lobodă de cea bună, știr, hasmațuchi, leuștean, frunze de sfecle, de stevie, cimbru tăiate mărunt și spălate. După ce oala a tras câteva clocote bune, se pun și sare, piper și o mână de orez ori păsat.

Borș de buruieni - Mâncare tradițională de primăvară și vară

La borșul cu buruieni trebuie să se pună și prăjeală cu ulei ori untdelemn, dar cine n-are, îl mănâncă și așa.

Dacă borșul cu buruieni e dres cu prăjeală cu unt ori cu smântână, atunci e mâncare de frupt (mâncare din afara postului) și e mai bun ca cel de post

Borșul cu buruieni poartă diferite denumiri, după buruiana ce se pune mai mult: borș cu patrunjel, borș cu stevie, borș cu leuștean, borș cu știr, borș cu lobodă, borș cu sfeclă, borș cu mărar ș. a.

Când în borșul cu buruieni se pune mai mult lobodă de ogor - verde -, aceasta se taie, se sărează, se freacă cu sare și se stoarce de zama ce lasă, căci, altfel, capătă borșul un gust greoi și nu se poate mânca.

Comentarii Facebook