Sarmale ca-n Ardeal. Reţeta tradiţională pentru masa de Crăciun
În meniul sărbătorilor de iarnă, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor. Reţeta de sarmale ca-n Ardeal se prepară foarte uşor şi rapid. În plus, este extrem de gustoasă şi se poate servi cu mămăligă şi smântână.
Rețetă sarmale ca-n Ardeal de Crăciun
- 400 gr de carne de vită tocată;
- 400 gr de carne de porc tocată;
- 1,5 kg de varză acră; piper macinat;
- 6-7 boabe de piper;
- 2 foi de dafin; cimbru uscat;
- 200 gr de slănină afumată;
- 3 cepe;
- 6 linguri de orez;
- 4 linguri de bulion de roşii;
- o legătură de mărar.
Mod de preparare sarmale ca-n Ardeal de Crăciun
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, mărunt. După ce s-a tăiat ceapa se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. După care se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mediu timp de 2 minute, amestecând din când în când.
Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Separat, într-un vas mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite în tigaie, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă foarte bine.
Următorul pas este curăţarea frunzelor de varză de pe cotor. Frunzele de varză să fie de mărimea unei palme. Este important să tăiaţi nervurile mai groase, astfel încât să puteţi manevra cu uşurinţă sarmalele atunci când le împăturiţi.
Acum a venit partea cea mai frumoasă a sarmalelor tradiţionale de Crăciun. Le împăturiţi cât să nu fie nici prea groase, nici prea subţiri. Le aşezaţi una lângă cealaltă într-o cratiţă cât mai încăpătoare.
Sarmalele pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat.
Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăștiați înca o lingură de bulion.
Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie.
După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Spre final, trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.
0 Comentarii